Eerste transplantatie dunne darm en buikwand

Het is de eerste keer dat deze operatie in Nederland succesvol heeft plaatsgevonden.

Foto ANP/Kippa

Voor het eerst heeft iemand in Nederland succesvol tijdens een operatie gelijktijdig een nieuwe dunne darm en buikwand gekregen. De transplantaties gebeurden een half jaar geleden in het UMC Groningen.

Omdat het gevaar van afstoting van vreemde organen na een half jaar grotendeels is geweken, komt het ziekenhuis nu naar buiten met het nieuws.

De 25-jarige patiënte met de ziekte van Crohn moest zes jaar geleden zowel de dikke als de dunne darm laten verwijderen, schrijft Trouw, die vandaag een uitgebreid interview met de vrouw heeft. Door de veelheid aan operaties zou haar buik niet meer goed kunnen sluiten na transplantatie van een nieuwe dunne darm. Daarom kreeg de patiënt tegelijkertijd een nieuwe buikwand.

UMCG kwam op idee door chirurg uit Oxford

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat dunne darmtransplantaties uitvoert. Dit soort transplantaties brengt op de lange termijn complicaties met zich mee. Na tien jaar is de helft van de patiënten nog in leven. Sinds 2001 zijn in Groningen veertien van dit soort operaties uitgevoerd.

De ingreep met tegelijkertijd een buikwand transplanteren is wereldwijd nog maar een aantal maal uitgevoerd. Plastisch chirurgen van het UMCG kwamen op het idee van de transplantatie door een plastisch chirurg uit Oxford, die de operatie eerder uitvoerde. De desbetreffende chirurg kwam ook over naar het UMCG om de buikwandtransplantatie met de chirurgen van het UMCG te oefenen.

Volledige buikwand is meegenomen voor stevigheid

Bijzonder aan de zeldzame ingreep is dat de volledige dikte van de buikwand is getransplanteerd, vertelt een van de betrokken plastisch chirurgen Patrick Khoe.

“Dat betekent dat zowel de huid, spier, vet, als het buikvlies is meegenomen. Daar zit ook de stevigheid in, als je alleen maar een stuk huid mee zou nemen, zou het niet stevig genoeg zijn. Voorwaarde was wel voor ons dat de buik van de donor nog te sluiten moest zijn.”

De patiënte krijgt geen dikke darmtransplantatie overigens. Khoe:

“Daar is wel over nagedacht, maar zou te veel complicaties opleveren. De dikke darm is ook minder noodzakelijk om te kunnen blijven leven. Daar kan een stoma uitweg bieden. De dunne darm is qua opname van voedingsstoffen van levensbelang.”

    • Anouk Eigenraam