Eerste onderhoud Taiwanese en Chinese president ooit

De staatshoofden spreken elkaar zaterdag in Singapore.

De Chinese president Xi Jinping Foto Jason Lee / EPA

Voor het eerst in de geschiedenis schudden de staatshoofden van Taiwan en China elkaar komende zaterdag de hand. Dat heeft een woordvoerder van de Taiwanese president Ma Ying-jeou vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Het onderhoud tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Taiwanese ambtgenoot is de kroon op de verbetering van de onderlinge betrekkingen de afgelopen acht jaar.

Dat betekent niet dat alles nu koek en ei is. Beide zijden koesteren nog onderling wantrouwen en er is nog onenigheid over tal van politieke zaken. Maar dat beide staatshoofden bereid zijn elkaar in levenden lijve te ontmoeten, mag een doorbraak worden genoemd.

Wel praten, geen verdragen

Overigens ontmoeten de presidenten elkaar op neutraal terrein. Ze zullen in Singapore spreken over hoe het nu verder moet met de betrekkingen tussen beide landen. De zegsman van Ma maakte duidelijk dat er zaterdag gepraat wordt, maar dat er nog geen verdragen zullen worden getekend. Taiwan wil hoe dan ook vasthouden aan de de facto onafhankelijkheid die het eiland geniet. Beijing heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd.

De presidenten van China en Taiwan hebben elkaar niet meer ontmoet sinds de nationalistische troepen van Chiang Kai-shek eind jaren veertig het onderspit delfden in de Chinese Burgeroorlog, die werd gewonnen door de communistische strijders van Mao Zedong.

Sindsdien zwaait de Chinese Communistische Partij de scepter over China. De nationalisten weken in 1949 uit naar het eiland Taiwan, waar nog steeds een onafhankelijke regering zetelt. Beijing maakt nog altijd aanspraak op het eiland en ziet dit als Chinees grondgebied.

Détente

Sinds Ma in 2008 aan de macht kwam in Taiwan zijn de betrekkingen met China aanzienlijk verbeterd. De landen sloten 23 bilaterale verdragen, die voornamelijk betrekking hadden op handel, transport en investeringsmogelijkheden. De tweede en laatste termijn van Ma zit er volgend jaar op, waarna een nieuw staatshoofd wordt gekozen.

Overigens is niet iedereen blij met de toenadering tussen de vroegere aartsvijanden. Veel Taiwanezen hebben kritiek geuit op het gemak waarmee Ma de banden met China heeft aangehaald. Zij vrezen dat China uiteindelijk de economische belangen in Taiwan zal gebruiken om politieke invloed uit te oefenen.