Een app beslist: wie is de Sjaak?

Zondagavond. Iedereen in huis ligt languit op de bank. De afwasmachine moet nog worden ingeruimd, maar wie gaat dat doen? Daar is bij ons sinds kort geen discussie meer over, dankzij de app Chwazi. De app doet hetzelfde als iene-miene-mutte op het schoolplein deed: hij wijst een willekeurig persoon aan. Die is de Sjaak om, in dit geval, de afwasmachine in te ruimen. Hij bepaalt ook wie later deze week het vuilnis buiten moet zetten. En op het werk beslist hij wie er koffie haalt.

Het werkt als volgt: je opent de app en er verschijnt een zwart scherm, waarop iedereen zijn vinger legt. Om elke vinger verschijnt een gekleurde, draaiende cirkel. Na enkele seconden heeft de app gekozen, het scherm krijgt de kleur van de ‘winnende’ vinger en alleen de bijbehorende cirkel is nog te zien: die vinger ‘is hem’. Afhankelijk van de grootte van je scherm en je besturingssysteem kunnen er maximaal vijf (bij de iPhone) tot elf vingers meedoen.

Liefhebbers van gezelschapsspelletjes zullen ook van Chwazi houden. Hij bepaalt zonder gedoe wie er mag beginnen. Een vriend gebruikt hem met succes in zijn gymles op school, om de kinderen zonder ruzie teams te laten vormen. Voor studenten is het een prima drankspel.

Tuurlijk, er zijn meer apps die bepalen wie er met een spel mag beginnen of die teams voor je indelen. Maar Chwazi werkt eenvoudig, zonder namen invoeren of andere administratieve rompslomp en is ook nog eens prachtig minimalistisch vormgegeven. De eenvoud van het zwarte scherm met de ronddraaiende cirkels, de mooie kleuren en het feit dat niet alleen het kiezen van de ‘winnende’ vinger willekeurig is, maar ook het gebruik van de kleuren.

Er is één functie die ik graag nog in Chwazi had gezien: een volgorde aanbrengen in de vingers, zodat niet alleen duidelijk is wie moet beginnen, maar ook wie de volgende Sjaak is. De maker van Chwazi krijgt vaker het verzoek om zo’n functie toe te voegen, vertelt hij op Reddit. Tot nu toe weigert hij, het zou te veel afbreuk doen aan het design.

En ja, verzekert hij wantrouwende mensen op Reddit: de app kiest elke keer écht volkomen willekeurig.

    • Laura Wismans