‘EC onderzoekt afspraken Belastingdienst en Microsoft’

Ook afspraken met GlaxoSmithKline, Pfizer en Kraft Foods zouden zijn opgevraagd.

ANP / Lex van Lieshout

De Europese Commissie heeft belastingafspraken opgevraagd tussen de Nederlandse Belastingdienst en onder meer Microsoft en GlaxoSmithKline, zo melden bronnen aan dagblad Trouw. De Commissie wil onderzoeken of zij te weinig belasting hebben betaald.

Ook afspraken tussen Nederland en Pfizer, Kraft Foods en nog zeker tien andere multinationals zijn volgens Trouw opgevraagd. De Commissie zegt dat het in totaal om 300 betalingsafspraken gaat met 23 verschillende EU-lidstaten.

De bedrijven zouden via zogeheten ‘tax rulings’ (belastingafspraken) zekerheid hebben gekregen over de manier waarop ze belasting betalen. Die afspraken zijn legaal maar omstreden, omdat ze niet transparant zijn en ervoor zouden zorgen dat bedrijven hun geldstromen zo inrichten dat ze zo min mogelijk belasting hoeven te betalen.

Starbucks kreeg ‘verboden staatssteun’

Twee weken geleden oordeelde de Europese Commissie na onderzoek (pdf) dat een afspraak tussen de Belastingdienst en multinational Starbucks neerkomt op verboden staatssteun en botst met Europese wetgeving. In totaal zou het door Nederland gegeven belastingvoordeel aan Starbucks uitkomen op 20 tot 30 miljoen euro. Van de Commissie moet Nederland dat bedrag terugvorderen. Ook Luxemburg werd berispt, voor afspraken met Fiat.

Het kabinet reageerde “verbaasd” op de conclusie van Brussel. Linkse partijen zijn wel fel in hun oordeel over de deals: zo noemde de PvdA de deal “onbestaanbaar”.

Ook Parlement deed onderzoek

Ook het Europees Parlement heeft onderzoek gedaan naar belastingontwijking. Aanleiding hiervoor was de onthulling vorig jaar dat driehonderd bedrijven belastingafspraken hebben met Luxemburg. Dat onderzoek bracht de Europese belastingpraktijken voor het eerst in kaart, in het bijzonder die van België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zwitserland - landen die bekendstaan om het gunstige belastingklimaat voor multinationals.

De Franse christen-democraat Alain Lamassoure, die het onderzoek leidde, sprak van “fiscale cadeaupakketten” en afspraken “die vaak legaal, maar ook vaak schandalig zijn”.

Dat Nederland het imago heeft een belastingparadijs te zijn, komt behalve door de ‘tax ruling’, ook doordat hier geen bronbelasting hoeft te worden betaald: belasting op rente en winstdelingen die vanuit Nederland naar het buitenland gaan.