Duitse belastingdienst doet inval bij voetbalbond DFB

Reden voor de inval zijn verdenkingen rondom belastingontduiking in de aanloop naar het WK 2006.

Bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach zou gelogen hebben over omkoping in de aanloop naar het WK 2006 in Duitsland. Foto: Arne Dedert / EPA

De Duitse belastingdienst heeft vanochtend een inval gedaan bij de Duitse nationale voetbalbond, meldt de Duitse krant Bild. Reden voor de inval zijn verdenkingen rondom belastingontduiking in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2006 dat in Duitsland werd georganiseerd.

Vanochtend om 09.00 uur bezocht een team van vijftig controleurs op verzoek van justitie het hoofdkantoor van de Duitse voetbalbond DFB in Frankfurt am Main. Bild plaatste de aankomst van de controleurs bij het DFB-hoofdkantoor op Twitter:

Ook de woningen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger zijn doorzocht.

Verdenkingen rondom het WK 2006

De Duitse voetbalbond zou 6,7 miljoen euro hebben betaald aan wereldvoetbalbond FIFA om het wereldkampioenschap van 2006 binnen te halen. De DFB betaalde het bedrag, op voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

Franz Beckenbauer, destijds voorzitter van het organisatiecomité, gaf onlangs toe dat hij met de kennis van nu niet akkoord had moeten gaan met een betaling aan de FIFA.

Volgens bondsvoorzitter Niersbach was er echter geen sprake van omkoping:

“Er is geen zwart geld betaald en er zijn geen stemmen gekocht.”

Zijn voorganger, Theo Zwanziger, beweerde dat Duitsland wel degelijk het WK van 2006 heeft gekocht.

    • Etienne Verschuren