Dubbelplaat van The Game toont hiphopliefhebber in topvorm

De beste drie hiphopalbums van dit jaar komen uit Los Angeles (zie kader hierboven). Dat maakt 2015 het beste jaar voor westkustrap sinds de vorige eeuw en daar moest natuurlijk ook nog een album bij van The Game, protegee van Dr. Dre.

The Game grijpt op deze lijvige dubbelplaat – wederom – gretig terug op hoogtepunten uit de hiphopgeschiedenis. Hij bouwt met Diddy voort op een klassieker van The Notorious B.I.G. en kopieert daarbij diens rapstijl, klinkt dan weer 1-op-1 als Nas, treedt aan met iconen als Ice Cube, Scarface en Dr. Dre en werkt met legendarische nineties-producers als DJ Premier en DJ Quik. The Game is de fan die zelf ster werd, geen andere rapper kan zo overtuigend nostalgisch grasduinen in het verleden.

Ook de grootste namen van nu komen langs: Drake, Kanye West, Problem, Future. Een eindeloze rij. Toch zet The Game tussen al die topzware vips en hiphopcitaten nadrukkelijk zijn eigen stempel. Hij klinkt zelfverzekerd en kalm op heerlijke, rijke producties; een gelauwerde hiphopliefhebber in topvorm, trots op zijn collega’s, zijn stad, zijn cultuur.