Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Nederlandse belastingafspraken met multinationals onderzocht

Na het onderzoek over afspraken tussen de Nederlandse belastingdienst en Starbucks, heeft de Europese Commissie weer een reeks ‘tax rulings’ van multinationals bij de Belastingdienst opgevraagd. Dat verklaren anonieme bronnen aan Trouw.

De afspraken van de Nederlandse Belastingdienst met bedrijven als Microsoft, Kraft Foods, GlaxoSmithKline en Pfizer en ‘zeker nog tien andere’ multinationals liggen nu onder het vergrootglas van Brussel.

Multinationals maken graag dit soort belastingafspraken met Nederland, bedrijven krijgen zo vooraf zekerheid over het belastingtarief.

Op zich is dat niet verboden, schrijft Trouw, maar de kritiek op deze ‘tax rulings’ zwelt aan nu bedrijven hun winst over continenten schuiven en amper belasting afdragen. De Europese Commissie kan die afspraken beoordelen als illegale staatssteun en daarom straffen opleggen.

Wie zijn de zwartspaarders?

Ze zijn vaak zestigplusser, oud-ondernemer, hebben een groot geheim waar ze na hun overlijden waarschijnlijk hun kinderen mee opzadelen én de Belastingdienst zit ze op de hielen. Het leven van een zwartspaarder gaat niet altijd over rozen, weet De Telegraaf.

Volgens experts in de Telegraaf zijn veel Nederlandse zwartspaarders voormalig ondernemers die in de jaren 80 en 90 veel geld in contanten verdienden. Met enige regelmaat reden ze met een koffertje naar Zwitserland om het daar te stallen, ver buiten het zich van de Belastingdienst.

Daar is hard tegen opgetreden de afgelopen jaren. Nu geldt nog de ’inkeerregeling’, zwartspaarders mogen hun buitenlands vermogen bij de fiscus aanmelden om samen tot een schikking te komen, maar die eindigt binnenkort. Dan zal Zwitserland de namen van Nederlandse rekeninghouders mogelijk allemaal onthullen.

Centrale bank heeft weinig zicht op bankensector

Het toezicht op Europa’s grootste banken is sinds vorig jaar een taak van de Europese Centrale Bank (ECB), maar nog niet alle betrokkenen zijn enthousiast over de nieuwe werkwijze. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Het idee achter deze bankenunie is dat centraal toezicht volgens dezelfde standaarden beter zou zijn voor de sector. Ook is dan beter te volgen hoe banken die in heel Europa actief zijn ervoor staan. Maar bij De Nederlandsche Bank (DNB) ziet men ook de nadelen van deze handelwijze. Divisiedirecteur Europese banken Jos Heuvelman:

We moeten ons best doen om het overzicht over de hele Nederlandse sector te behouden.

En dat is niet het enige probleem waar de bankenunie mee kampt. Het Europese fonds dat zorg moet dragen voor de afwikkeling van failliete banken gaat per 1 januari van start, maar heeft nog amper geld in kas. En het Europese depositiegarantiestelsel zit vooral door Duits verzet met opstartproblemen.