Dikke knie na een tekenbeet kan op Lyme duiden

Bij veel patiënten die na een tekenbeet de Lyme krijgen, begint de ziekte met dikke knieën. De ‘rode ring’ is niet het enige vroege symptoom.

Vocht in één of beide knieën kan een vroeg symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Het helpt deze gevaarlijke infectie vroeger te onderkennen, zeker in gevallen waarin de kenmerkende rode ring op de huid niet verschijnt of niet opgemerkt wordt. Dat schrijven Amerikaanse artsen onder leiding van Elizabeth Matzkin van Harvard Medical School in het novembernummer van het orthopedische vakblad JAAOS.

Steeds meer ‘rode ringen’ door Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Besmette teken brengen de infectie over. Onbehandeld kunnen Lyme-patiënten ernstige en langdurige gewrichtsontstekingen, hartritmestoornissen en neurologische klachten aan de infectie overhouden.

De infectie is, mits op tijd ontdekt, meestal eenvoudig te bestrijden met een antibioticakuur. Mensen merken soms niet dat zij gebeten zijn door een teek en uit onderzoek blijkt dat één op de vijf mensen die besmet is, geen kenmerkende rode kring op de huid heeft gezien.

De rode kring is een belangrijk signaal voor huisartsen om bloedonderzoek uit te laten voeren om uit te zoeken of iemand besmet is.

Een onverklaarde dikke knie (‘vocht in de knie’) kan een tweede signaal zijn van een Lyme-infectie, zeggen de Harvard-artsen. Vocht in de knieën kan echter vele oorzaken hebben. Heel specifiek voor Lyme is het dan ook niet, maar in een klein onderzoek bleken 15 van de 25 Lyme-patiënten achteraf wel zulke symptomen gehad te hebben. Huisartsen in gebieden waar veel Lyme voorkomt, zouden er volgens het Harvard-team toch alert op moeten zijn. Het kan nuttig zijn om bij patiënten met een dikke knie uit voorzorg toch een bloedtest te doen.

Jaarlijks wordt bij 25.000 Nederlanders vastgesteld dat zij Lyme hebben. Het aantal patiënten neemt toe, waarschijnlijk omdat er in de natuur meer teken zijn en omdat die teken vaker geïnfecteerd zijn. Bijna één op de vier teken in Nederland blijkt inmiddels besmet.