Dijkhoff stuurt asielzoekers uit veilige landen sneller terug

Foto ANP/ Martijn Beekman

Asielaanvragen van mensen uit veilige landen worden binnenkort sneller in behandeling genomen. Nu wachten alle asielzoekers gemiddeld zes maanden voordat hun verzoek wordt behandeld. Door aanvragen uit veilige landen sneller af te wijzen, wil staatssecretaris Klaas Dijkhoff de asielopvang ontlasten.

Vanmiddag informeerde hij de Tweede Kamer hierover in een brief.

Lijst met ‘veilige landen’

Dijkhoff heeft onder meer de westelijke Balkanlanden op zijn lijst met ‘veilige landen’ gezet. Mensen uit deze landen krijgen alleen een verblijfsvergunning als ze aantonen dat ze individueel gevaar lopen. Hun bewijslast is daarmee een stuk groter dan voor mensen uit een onveilig land als Syrië.

Overigens komt maar een klein deel van de asielaanvragen uit landen die Dijkhoff op zijn lijst heeft gezet. Alleen Albanië en Kosovo staan in de top-10 herkomstlanden van afgelopen september. Van de ruim 6.400 eerste asielaanvragen, kwamen er 171 van Albaniërs en vijftig van Kosovaren.

De Europese Commissie is ook bezig met het opstellen van een dergelijke ‘veilige landenlijst’. Dijkhoff wilde de invoering hiervan niet afwachten.

    • Christiaan Pelgrim