Milieuwaakhond VS: ook foute software in Porsche en Audi

Het dieselschandaal bij het Volkswagen lijkt veel erger dan gedacht. De Duitse autofabrikant heeft volgens het Amerikaanse milieuagentschap EPA ook zwaardere dieselmotoren van dochterbedrijven Audi en Porsche voorzien van frauduleuze software. Dat heeft EPA gisteren via een persbericht bekendgemaakt.

„Volkswagen heeft wederom gefaald bij het naleven van de wet die schone lucht voor alle Amerikanen beschermt”, stelt EPA-opspoorder Cynthia Giles. Het zou voor de Verenigde Staten gaan om zeker 10.000 auto’s. Volkswagen riskeert een boete van 37.500 dollar per gemanipuleerde auto, waardoor de totale boete mogelijk 375 miljoen dollar hoger uitvalt dan eerder gedacht.

De Amerikaanse milieuwaakhond heeft de ‘sjoemelsoftware’ aangetroffen in verschillende nieuwe modellen. Onder meer de Volkswagen Touareg uit 2014, Porsche Cayenne uit 2015 en de 2016-modellen Audi A6 Quatro en A8 bevatten volgens EPA software waarmee emissietesten kunnen worden gemanipuleerd.

EPA bracht in september aan het licht dat Volkswagen wereldwijd zo’n elf miljoen dieselauto’s voorzag van software die emissietesten kon manipuleren. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op twee-liter dieselmotoren. Maar nu blijkt volgens EPA dus ook dat motoren met een capaciteit van drie liter zijn voorzien van de software. Volkswagen ontkent de laatste aantijgingen.