Amerikaanse milieuwaakhond: foute software ook aangetroffen in luxe Audi’s en Porsches

Het dieselschandaal bij Volkswagen is erger dan gedacht, zegt de Amerikaanse milieuwaakhond EPA. De Duitse autofabrikant zou volgens EPA ook zwaardere diesels hebben voorzien van frauduleuze software. Het milieuagentschap heeft in een brief aan Volkswagen aangekondigd dat het het onderzoek naar de dieselfraude uitbreidt. De fabrikant zelf ontkent.

De EPA bracht in september aan het licht dat Volkswagen wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s voorzag van software die emissietesten kon manipuleren. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op twee-liter dieselmotoren, maar nu blijkt dat ook dieselmotoren met een capaciteit van drie liter waren voorzien van de software.

De software is aangetroffen in de motoren van Volkswagen-dochters Audi en Porsche. Onder meer luxeauto’s als de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, Q5 en de Porsche Cayenne die vanaf 2014 zijn gemaakt, zouden zijn uitgerust met de software. Ook in de modellen voor 2016 is er volgens EPA sprake van de frauduleuze software.

Het zou voor de Verenigde Staten gaan om zeker 10.000 auto’s. Volkswagen riskeert een boete van 37.500 dollar per gemanipuleerde auto, waardoor de totale boete mogelijk 375 miljoen dollar hoger uitvalt dan eerder gedacht.

De uitstoot op de weg zou bij de bewuste wagens tot negen keer hoger dan de norm. Op het moment dat een auto getest werd, werd het brandstofverbruik en de uitstoot teruggeschroefd. Eén seconde na de test herstelt de auto zichzelf. De EPA zegt dat het nog geen terugroepactie heeft opgezet voor de bewuste types. (NRC)