De Japanner moet de beurs op

Japan Post gaat naar de beurs: de grootste beursgang ter wereld van dit jaar. Vooral burgers moeten de aandelen gaan kopen.

„Geniet van van een prachtige panoramische zonsondergang over de Genkai Zee terwijl visserslampen schijnen bij de kust en sterren schitteren in de lucht.” Deze passage over het Japanse hotel Kanpo no Yado Kita-Kyushu verwacht je misschien in de Lonely Planet. Hij staat in het laatste jaarverslag van Japan Post.

Het concern met 220.000 werknemers gaat morgen naar de beurs in Tokio. Die beursgang waardeert Japan Post op zo’n 13,7 biljoen yen, omgerekend 103 miljard euro. Dat maakt het in 2015 de grootste beursgang ter wereld. Goed nieuws voor de Japanse overheid die een deel van de opbrengsten van de beursgang wil gebruiken voor herstel van gebieden die door de aardbeving en kernramp bij Fuku-shima (2011) beschadigd zijn geraakt.

PostNL is jaloers

Het bezit van Kanpo no Yado Kita-Kyushu klinkt misschien idyllisch, voor Japan Post is de hotelbusiness van 70 vestigingen bijzaak. Net zoals de 14 ziekenhuizen die het uitbaat. Bij Japan Post draait het om drie grote takken: de post, de bank en de verzekeraar.

Voorheen vielen die allemaal onder hetzelfde overheidsbedrijf, maar vanaf morgen krijgen de holding Japan Post, de verzekeraar (Japan Post Insurance) én de bank (Japan Post Bank) een aparte beursnotering.

Alle drie de aandelen worden door de Japanse overheid in de markt gezet als ‘volksaandeel’. „Het is de bedoeling dat juist burgers ze kopen”, legt partner Lodewijk van der Kroft van de in Azië gespecialiseerde vermogensbeheerder Comgest uit. Liefst 80 procent van de aandelen die morgen de markt op gaan, zijn door de overheid gereserveerd voor particulieren.

Bij PostNL kijken ze waarschijnlijk met enige jaloezie naar hun evenknie in Tokio. Bijvoorbeeld omdat Japan Post veel betere kerncijfers heeft. Waar bij PostNL de postbezorging al jaren daalt met zo’n 10 procent per jaar, is die daling in Japan met 1,5 procent overzichtelijk.

Nog een reden: beleggers zijn waarschijnlijk veel enthousiaster over Japan Post dan over PostNL dat gisteren na teleurstellende kwartaalcijfers circa drie procent van haar beurswaarde kwijtraakte.

Bij Japan Post is er volgens Van der Kroft de komende tijd maar één beweging mogelijk: omhoog. „Op het moment dat je als regering grote delen van de bevolking, oftewel kiezers, aanmoedigt om in Japan Post te stappen, is het niet handig als die koers vervolgens onderuit gaat.” Met andere woorden: de Japanse overheid zet de aandelen bewust laag in de markt.

Dat past bij een bredere strategie van de regering van premier Shinzo Abe. Burgers moeten meer gaan beleggen om zo de economie te helpen moderniseren en kapitaal vrijer en efficiënter te laten stromen. Ook pensioenfondsen worden aangemoedigd hun geld net als westerse pensioenfondsen ‘beter’ te spreiden: niet alleen in obligaties, maar ook in aandelen.

Japanners zijn notoire spaarders en nemen doorgaans weinig risico. Dat is niet alleen omdat Japanse vrouwen verantwoordelijk zijn voor het beheer van het huishoudinkomen. Japan had jarenlang (vrijwel continu van 1999 tot 2013) met deflatie te maken, waardoor geld dus in feite meer waard werd op een spaarrekening. Extra rendement op de beurs zoeken was in ieder geval niet nodig.

Daar komt bij dat op de beurs ook niet direct gouden bergen lagen. Japanse bedrijven staan niet bekend om het belonen van hun aandeelhouders. Weekblad The Economist becijferde eerder dit jaar dat Japanse bedrijven omgerekend ruim 1.700 miljard euro hebben liggen: de helft van de omvang van de economie. „Ze zitten daar vaak op bergen geld zonder het uit te keren aan de aandeelhouders”, zegt Van der Kroft. De top van een bedrijf beschouwt zich in Japan vaak als eigenaar, terwijl westerse bedrijven meer rekening houden met aandeelhouders.

Abe wil een cultuuromslag

Premier Abe probeert voor een cultuuromslag op de beurs en bij beursbedrijven te zorgen, door bijvoorbeeld de corporate governance-regels te veranderen en ook meer externen in de bedrijfstop te verplichten. Het is te vroeg om te zeggen welk effect dat heeft. Maar mede dankzij een sterkere yen, ook het gevolg van zijn beleid, deed de Nikkei-index het afgelopen jaar beter dan de Amerikaanse S&P500 en de beurs van Hongkong.

Maakt dat Japan Post een slimme belegging voor buitenlanders? Van der Kroft zal het zijn achterban niet adviseren. Hij vindt het bedrijf niet efficiënt genoeg en wijst erop dat het rendement op eigen vermogen van de bankentak met 3,2 procent wel erg laag is. Ter vergelijking: ABN Amro zat vorig jaar op 8 procent. En dat Japan Post het beter doet dan PostNL zegt hem ook niet veel. „Post is een aflopende zaak.”