Crisisorganisatie rondom MH17 faalde op alle fronten

In antwoord op vragen vanuit de Kamer gaf Joustra toe dat de crisisorganisatie in zijn geheel niet goed heeft gefunctioneerd.

Foto ANP

De crisisorganisatie van de overheid na de aanslag op de MH17 heeft op een veel breder front slecht gefunctioneerd dan tot nu toe naar buiten was gekomen. Dat heeft voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

In antwoord op vragen van het Kamerlid Servaes (PvdA) gaf Joustra toe dat de crisisorganisatie in zijn geheel niet goed heeft gefunctioneerd. Hij zei dat „het veld van de crisisbeheersing wel erg druk bezet is”. Dit leidt ertoe dat instanties tijdens een crisis niet goed van elkaar weten wat ze doen en soms langs elkaar heen werken.

In het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad over de crash van de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne wordt ook al kritiek geleverd op de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid omdat deze de regie onvoldoende naar zich toe had getrokken. Daardoor zijn betrokken partijen niet met elkaar in verbinding gebracht en duurde het lang voordat de juiste informatie beschikbaar was om nabestaanden te informeren. In het rapport concentreert de kritiek zich op de gang van zaken rond de passagierslijsten.

Niemand begrijpt er nog iets van

Volgens vicevoorzitter professor Erwin Muller van de Onderzoeksraad, gespecialiseerd in crisismanagement is in Nederland de crisisorganisatie- en beheersing „zo ingewikkeld gemaakt dat niemand er meer iets van begrijpt”. Het leidt er volgens hem toe dat „niet helder is wie op welk moment waarvoor verantwoordelijk is”.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft zich geconcentreerd op de oorzaak van de ramp en minder op de afwikkeling. Er loopt nog een apart onderzoek naar de wijze waarop de nationale crisisorganisatie direct na de ramp heeft gewerkt. Deze evaluatie wordt verricht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum dat valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie.

    • Mark Kranenburg