96 adoptiekinderen mogen vertrekken

De Congolese regering heeft er gisteren mee ingestemd dat 69 Congolese kinderen vertrekken naar hun adoptiefamilies in het buitenland. Daarmee komt een einde aan twee jaar van onzekerheid. Congo legde de internationale adoptie in 2013 stil vanwege corruptie en vervalste documenten. Hoewel rechtbanken in het land toestemming gaven voor de adopties, hield de overheid de afgifte van uitreisvisa tegen. Dit leidde tot veel onzekerheid en frustratie bij adoptiefamilies. De Congolese overheid heeft nu bepaald dat de dossiers van 69 kinderen in orde zijn. Zij zijn geadopteerd door gezinnen in de VS, Italië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en ook Nederland. Duizend andere kinderen moeten voorlopig nog in een weeshuis blijven, soms in onhygiënische omstandigheden, totdat een nieuwe adoptiewet is goedgekeurd. (AP)