Chinese koopjes op Ebay of Alibaba zijn vaak nep

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wees gewaarschuwd als je in China iets wil kopen via Alibaba of Ebay. Ruim veertig procent van de aangeboden artikelen is van slechte kwaliteit of simpelweg nep. Dat schrijft Reuters op basis van staatspersbureau Xinhua, dat een rapport aan Chinese politici kon inzien.

De online verkopen namen vorig jaar met veertig procent toe naar een totaal van 400 miljard euro. Een groot deel van de kopers is ontevreden met het ontvangen product, het aantal geregistreerde klachten steeg met liefst 357 procent, nog veel sneller dan de groei van online-verkopen.

In het rapport over deze zaak wordt opgeroepen tot strengere wetgeving en een verduidelijking van de rechten van klanten, zodat de online handel in de toekomst zuiverder wordt.

Uber geeft vol gas in India

Uber gaat als een speer in India. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er honderd keer meer auto’s bij de app aangemeld. Maar de Economic Times vraagt zich af of Uber het Indiase Ola, de belangrijkste concurrent , voorbij kan snellen.

De statistieken laten zien dat beide apps ontzettend hard groeien in India. Een jaar geleden raakten ze in de problemen met de autoriteiten. Die zijn nu opgelost en de groei zit er weer in en Uber lijkt in te lopen op de concurrent.

Beide bedrijven proberen door aanpassing aan de omstandigheden nog meer klanten te winnen. Zo kun je je Uber-ritje in India cash afrekenen, iets dat klanten prettig vinden. Ola zoekt het in andere diensten, zoals het bezorgen van boodschappen of maaltijden.

Chinese miljardair achter de tralies na beurscrash

De beurscrash in China deze zomer zorgt nog steeds voor naschokken. Nu is weer de miljardair Xu Xiang opgesloten wegens handel met voorkennis, bericht de Financial Times.

Xu is goed voor ruim twee miljard dollar, volgens de Chinese tegenhanger van de Quote 500. Maar dat geld verdiende hij allerminst door zuivere handel te drijven, Xu leidde het ‘Limit-up Kamikaze squad’. Deze groep handelaren stond erom bekend de koers van geselecteerde Chinese aandelen iedere dag met tien procent te doen stijgen, de officiële limiet op de Chinese beurs.

Xu Xiang is het laatste slachtoffer van het offensief tegen zwendelaars op de Chinese beurs. Twee andere handelaren werden tegelijk opgepakt wegens koersmanipulatie en nog eens twee Russen staan op de Chinese ‘most wanted’-lijst, wegens het drijven van flitshandel.

    • Wouter van Cleef