Rijbewijzen teruggeven vanwege alcoholslot

De Raad van State en de Hoge Raad bepaalden al dat het alcoholslot niet meer voor nieuwe gevallen mag worden opgelegd.

Demonstratie van het alcoholslot
Demonstratie van het alcoholslot Foto Rob Keeris/ ANP

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet twee mensen hun rijbewijs teruggeven dat eerder ongeldig was verklaard vanwege het opleggen van een alcoholslot. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanmorgen bepaald.

Beide personen zijn al enkele jaren hun rijbewijs kwijt, omdat ze geen auto of geld hadden om deel te kunnen nemen aan het alcoholslotprogramma. Daardoor konden ze geen werk krijgen.

Alcoholslot ‘onevenredig’ streng

Bij het alcoholslotprogramma wordt een startonderbreker in de auto ingebouwd. De kosten daarvan, ongeveer vijfduizend euro, kwamen voor rekening van de gestrafte. Eerder dit jaar bepaalden de Raad van State en de Hoge Raad al dat het alcoholslot niet meer voor nieuwe gevallen mag worden opgelegd. Het opleggen van een alcoholslot aan bestuurders die te veel hebben gedronken kon volgens de Raad van State “onevenredig” streng uitwerken omdat de maatregel onvoldoende rekening houdt met “persoonlijke omstandigheden”.

De beide personen die nu bij het gerechtshof gelijk hebben gekregen, waren al sinds 2012 en 2014 hun rijbewijs kwijt, en konden daardoor niet aan werk komen. Volgens het gerechtshof zijn de gevolgen van de maatregel “te klemmend” om nog langer vast te houden aan het ongeldig verklaren van het rijbewijs.

Met de huidige uitspraak van de gerechtshof kan dit dus ook gelden voor oude gevallen. Daarvan zijn er vermoedelijk enkele duizenden in Nederland. Advocaat Jos Willemsen uit Haarlem is verheugd over de uitspraak van vanmorgen. “Met deze schrijnende gevallen hebben we een prachtig precedent voor andere bestaande gevallen”, aldus de advocaat.