Cameron: toch geen luchtacties boven Syrië

De Britse premier Cameron zal het Lagerhuis deze herfst geen toestemming vragen voor luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat melden verschillende Britse kranten vanochtend. Daarmee is de kans verkeken dat de Britten zich nog dit jaar aansluiten bij de VS, die inmiddels al denken over de inzet van grondtroepen in Syrië en Irak.

Cameron wil graag het mandaat van de Britse luchtmacht uitbreiden naar Syrië. De Britten voeren nu alleen bombardementen uit op IS in Irak.

Maar de premier vreest geen toestemming te zullen krijgen van het Lagerhuis. Twee jaar geleden weigerde dat hem goedkeuring te geven voor militaire actie in Syrië, in reactie op een vermeende gifgasaanval door president Bashar-al-Assad. Dat was een grote nederlaag voor Cameron.

Door de bescheiden meerderheid die zijn Conservatieve partij heeft – twaalf zetels – en doordat er een aantal tegenstanders van bombardementen in de partij is, kan de premier niet zonder steun van de oppositie. Daartoe zijn echter te weinig oppositieleden bereid. Labourleider Jeremy Corbyn, een pacifist, zal louter „vreedzame oplossingen” steunen.

Bovendien heeft de invloedrijke buitenlandcommissie van het Lagerhuis volgens de BBC gezegd dat zij zich zorgen maakt over de juridische basis van luchtaanvallen. Dergelijke woorden raken een gevoelige snaar in het Verenigd Koninkrijk; de inval in Irak in 2003 bleek achteraf minder stevig onderbouwd dan de toenmalige regering deed voorkomen. De commissie concludeert dat de voordelen – de VS zouden Britse deelname toejuichen – niet opwegen tegen de nadelen. In haar ogen is er „geen coherente internationale strategie” om zowel IS te verslaan als een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog.