Blind offert de spits op en ontziet zichzelf

Topscorer Van Persie hoort niet meer tot ‘elitekorps’ Oranje. Bondscoach Blind eist fitheid, nu de kwaliteit gering is.

Bondscoach Danny Blind tijdens het EK-kwalificatieduel Kazachstan - Nederland. Foto Koen van Weel/ANP
Bondscoach Danny Blind tijdens het EK-kwalificatieduel Kazachstan - Nederland. Foto Koen van Weel/ANP

Danny Blind loopt niet weg voor rigoureuze beslissingen. Het gezag van de bondscoach, na drie nederlagen in de vier laatste interlands verantwoordelijk voor de mislukte EK-kwalificatie, mag afgebrokkeld zijn: hij is wel de man die het Nederlands elftal moet prepareren voor de toekomst. Nu selecteert hij door.

Het eerste slachtoffer is Oranjes topscorer aller tijden, Robin van Persie. Hij moet „scherper, fitter” zijn, „en dat negentig minuten”, aldus Blind vanmiddag. Zo niet dan wordt het voorlopige einde van een imposante interlandcarrière van Van Persie definitief.

Het Nederlands elftal maakt zich op voor bijna een jaar oefenvoetbal, te beginnen tegen Wales (13 november) en Duitsland (16 november). Daarna begint de loodzware WK-kwalificatie, op 6 september 2016 tegen Zweden.

Ongenadig

De bondscoach heeft met het oog op het WK 2018 vermoedelijk allang afscheid genomen van Van Persie. Wellicht dat hij daarom zijn spits niet spaarde. Toen de NOS-verslaggever Blind met de open eerste vraag ‘Wat is de status van Robin van Persie?’ de gelegenheid bood om eerst de prestaties van de eergevoelige spits (101 interlands, 50 goals) te bezingen, schoot Blind meteen in de harde analyse. „Ik vind hem niet goed spelen. Ik vind hem niet scherp en niet fris.”

Het gesprek met Van Persie deze week was „geen gesprek” geweest. Blind: „Hij hoorde aan wat ik te zeggen had.” Vorige maand in Kazachstan hadden hij en Van Persie nog „goed” gesproken over het gebrek aan frisheid bij de spits. Dat moest beter, en volgens Blind had Van Persie gezegd dat hij dat zelf ook vond.

Geen scherpte na IJsland

In zijn analyse over de drie recente nederlagen stelde Blind zich op als de trainer die het allemaal is overkomen na het vertrek van Guus Hiddink deze zomer. In zijn debuutinterland als bondscoach tegen IJsland (1-0 nederlaag) volgde het ene incident (rode kaart Bruno Martins Indi) op het andere (blessure Arjen Robben). De scherpte die Blind voor en tijdens die wedstrijd had gezien, „zag ik daarna niet meer”. Pijnlijk, aangezien Oranje drie dagen later in en tegen Turkije alles nog in eigen hand had. Blind had „te weinig een team gezien”.

Het verlangen naar fitte karakterspelers bleek wel uit de bevestiging dat hij Dirk Kuijt voor de interlands tegen Kazachstan en Tsjechië nog gevraagd had weer op te komen draven. Die kwam volgens Blind met de voorwaarde dat hij in de basis zou moeten staan. Het antwoord was: dan niet.

De beslissing om Memphis Depay niet op te roepen was makkelijk voor Blind. De aanvaller die momenteel bij Manchester United moeite heeft zijn sterrenstatus te bewijzen, is geblesseerd. Blind zei niet blij te zijn met Depay’s recente wanprestaties in Oranje en strapatsen buiten het veld zoals het negeren van mediaverplichtingen. „Hij moet zoiets met ons bespreken en niet op eigen houtje doen.”

De bondscoach was al met al transparant, alleen over een evaluerend gesprek met KNVB-directeur Bert van Oostveen hield hij zich op de vlakte. Hij zei alleen dat ze tegenover elkaar hadden gezeten, niet naast elkaar.