Vrucht uit de tropen groeit prima bij droogte

FotoFoto iStock

Dit is een wilde ananas. De rode vrucht is eetbaar, maar in de tropen is de plant vooral populair als hegplant vanwege zijn stekelige bladeren. Een Chinees-Amerikaans team heeft nu de complete DNA-volgorde van de wilde én gedomesticeerde ananas (Ananas bracteatus en A. comosus) opgehelderd. Vandaag beschrijven ze de resultaten van hun analyse in Nature Genetics. De ananas kan goed tegen droogte. De genetici zochten én vonden genen die die droogteresistentie kunnen verklaren. Ananassen houden overdag hun huidmondjes gesloten, net als cactussen, waardoor ze weinig water verliezen. ‘s Nachts gaan de huidmondjes open en nemen de ananasplanten koolstofdioxide uit de lucht op, dat ze zoals alle planten gebruiken om te groeien. (NRC)