Ambulancepersoneel krijgt nieuwe cao

Medewerkers gaan er 7,5 procent in koopkracht op vooruit.

NV-voorzitter Ton Heerts spreekt actievoerende ambulancemedewerkers toe. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Na maanden van stakingen en acties krijgt het ambulancepersoneel een nieuwe cao. Vanavond bereikte FNV Zorg & Welzijn een principeakkoord met werkgever Ambulancezorg Nederland. Dat meldt de vakbond op zijn website.

Afgesproken is dat ambulancemedewerkers na hun 57e niet meer kunnen worden verplicht om nachtdiensten te draaien. Ook gaat personeel er in koopkracht 7,5 procent op uit. Ook worden er vaste banen gecreëerd op plekken waar werk is. Dat was een belangrijke kwestie voor FNV, dat de grootschalige inzet van uitzendkrachten hekelde. Ten slotte wordt de onregelmatigheidstoeslag doorbetaald tijdens vakanties.

Fred Seifert, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn, is blij met het bereikte principeakkoord:

“Na ruim vijf maanden regionale acties te hebben gevoerd en vier weken landelijke stakingen, ging Ambulancezorg Nederland vandaag eindelijk in op onze eisen. Voor het ambulancepersoneel hebben we nu grotendeels dezelfde afspraken kunnen maken die voor het personeel in ziekenhuizen al golden. Gelijk werk verdient immers gelijk loon.”

De vorige arbeidsovereenkomst verliep op 1 januari. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op diezelfde datum en loopt tot en met 2018. De afgelopen maanden organiseerden ambulancemedewerkers meerdere acties en legden zij een aantal keer het werk neer om hun onvrede te uiten over hun situatie.