Aanblijven Assad geen principekwestie voor Rusland

“Alleen het Syrische volk kan de toekomst van de president bepalen”, aldus een zegsvrouw van het Kremlin.

Het onderhoud tussen Assad en Poetin vorige maand in Moskou. Foto Alexey Druzhynyn / Ria Novosti / EPA

Het is voor Rusland geen principekwestie dat de Syrische president Bashar Assad aan de macht blijft. Dat heeft een zegsvrouw van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd in een gesprek met de Russische radiozender Echo Moskvi. Moskou is een van de trouwste bondgenoten van het Syrische staatshoofd.

De woordvoerster herhaalde eerdere uitspraken van het Kremlin dat “alleen het Syrische volk de toekomst van de president kan bepalen”. Toen haar gevraagd werd of het voor Rusland cruciaal is dat Assad aanblijft, zei de zegsvrouw:

“Absoluut niet, dat hebben wij nooit gezegd. Wat we wel zeiden is dat regimeverandering in Syrië kan uitmonden in een lokale of zelfs een regionale catastrofe.”

De woordvoerster benadrukte dat dit altijd het standpunt van het Kremlin is geweest. Wel zijn de opmerkingen mogelijk een poging van Rusland om goede wil te tonen aan de onderhandelingspartners Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten, die de tegenstanders van Assad steunen.

Overleg met de oppositie

De opmerkingen komen op dezelfde dag dat het Kremlin zei dat Rusland van plan is om volgende week gesprekken te organiseren tussen vertegenwoordigers van het Syrische regime en oppositieleiders. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zei dat Rusland, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten deels overeenstemming hebben bereikt over welke Syrische oppositiegroepen onderdeel kunnen uitmaken van de dialoog over de toekomst van het door strijd verscheurde land.

Rusland is een loyale bondgenoot van het regime van Assad en had eerder hevige kritiek op oproepen van westerse leiders dat het staatshoofd het veld moest ruimen. Vorige maand bracht Assad een verrassingsbezoek aan Moskou, zijn eerste buitenlandse reis sinds het uitbreken van het conflict in Syrië.

250.000 doden

In september begon Rusland op verzoek van Assad met het uitvoeren van luchtaanvallen boven Syrië. Russische straaljagers en helikopters bestoken rebellen die vechten tegen Assad en zijn bondgenoten.

In Syrië woedt al vier jaar een conflict tussen Assad enerzijds en een wirwar aan rebellengroepen anderzijds - hoewel veel strijdgroepen ook elkaar bestoken. Bij de strijd zijn volgens VN-schattingen al meer dan 250.000 mensen om het leven gekomen, van wie de meeste door toedoen van strijders die trouw zweren aan Assad. Behalve door Rusland wordt Assad ook gesteund door Iran en de Libanese strijdgroep Hezbollah.

    • Casper van der Veen