Zeker 33 doden door gevechten en luchtaanvallen in Jemen

Het door oorlog geteisterde land is ook getroffen door een cycloon.

Verpleegsters in de Jemenitische stad Taiz proberen een Jemenitische strijder die gewond is geraakt tijdens gevechten met Houthi-rebellen te behandelen. Foto via Jemenitische veiligheidsdiensten

Bij luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zijn dinsdag 21 Houthi-rebellen omgekomen. De bombardementen vonden plaats in Taiz, de derde stad van Jemen. In dezelfde stad vielen acht burgerdoden toen een bus op een landmijn reed. Ook werden er vier militanten van de anti-Houthi-coalitie gedood.

Dit hebben Jemenitische veiligheidsmedewerkers laten weten aan persbureau AP.

Situatie in Taiz is alarmerend

In Jemen woedt al maandenlang een oorlog tussen de Houthi’s en het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt sinds maart gesteund door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. In september heroverden ze de havenstad Aden, de hoofdstad Sana’a is nog in handen van de Houthi’s.

Door de luchtaanvallen zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties zeker 2.615 burgerslachtoffers gevallen. Vooral in de stad Taiz is de situatie alarmerend, 3,3 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan gezondheidszorg, schoon drinkwater, voedsel en brandstof.

Grote modderstromen door cycloon

In het normaliter zeer droge land aan de Golf van Aden is dinsdag ook de cycloon Chapala aan land gekomen. In de kustregio rond Mukalla, de vijfde stad van Jemen, zijn duizenden inwoners gevlucht. Volgens meteorologen is de storm een van de meest heftige in decennia. Meer dan honderd huizen zijn verwoest, voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen. De droge grond kan de grote hoeveelheid water niet aan, waardoor er grote modderstromen zijn ontstaan.

De cycloon bereikte gisteren het eiland Socotra, op ongeveer 370 kilometer van Jemen, waarbij zeker een dode is gevallen.

De Zuid-Jemenitische stad Mukalla met ongeveer driehonderdduizend inwoners is sinds april van dit jaar in handen van militanten van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland.