Zo ziet je leven eruit als je al je activiteiten ordent

Zeven maanden seks, zes dagen nagels knippen, een jaar lang boeken lezen.

Stel dat je na je dood je leven nog eens leidt, maar dan gehusseld. Alle activiteiten van dezelfde soort doe je achter elkaar. Zeven maanden seks, zes dagen nagels knippen, een jaar lang boeken lezen. Deze mooie video voert je mee in dat gedachte-experiment.

De gedachtegang komt van neuroloog David Eagleman, die in zijn boek Sum: Forty Tales from the Afterlives veertig alternatieven voor het christelijke hiernamaals beschrijft. Volgens de Amerikaanse boekhandelketen Barnes & Noble was het een van de beste boeken van 2009. Eagleman maakte er met de Britse componist Max Richter ook een opera van.

Sum wordt omgeschreven als spirituele, filosofische fictie. Dat geldt ook voor de korte video: wie kijkt, ziet het leven even in een ander perspectief.

Ga maar na.

Dertig jaar slaap je zonder je ogen te openen. Zevenentwintig uur heb je pijn. Vijftien maanden zoek je naar wat je kwijt bent. Een jaar lang lees je boeken. Een uur lang realiseer je je dat je iemands naam vergeten bent. Drie maanden doe je de was. Vijftien uur zet je je handtekening. Vijf dagen doe je knopen ritsen dicht. En dan ben je ook nog eens twee weken kwijt aan bedenken wat er met je gebeurt als je doodgaat.

    • Mirjam Remie