Indonesië moet van Google internetten via een ballon

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Indonesische afgelegen eilanden kunnen straks facebooken en twitteren via een ballon. Alphabet, het overkoepelende bedrijf van Google, gaat in Indonesië experimenteren met internetverbindingen via luchtballonen die ook zonnepanelen bevatten. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

De proef is onderdeel van Project Loon. Eerder probeerde deze uitvindersafdeling van Google op deze manier internet aan te bieden in Nieuw-Zeeland, Australië en Brazilië. Volgens Google is Indonesië hier perfect voor geschikt want het land is groot, uitgestrekt en zendmasten en traditionele kabels zijn er moeilijk aan te leggen.

Chinese terugval bedreigt ontwikkeling Afrika

Nu China minder hard groeit en daardoor minder grondstoffen nodig heeft, vlakt de economische ontwikkeling van Afrika ook af. Dat schrijft de Financial Times vandaag.

De landen die de klap het hardst voelen zijn belangrijke olieproducenten als Nigeria en Angola, meldt de krant. De regeringen van de getroffen landen hadden betere voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. In de haussejaren hebben de landen te weinig financiële reserves opgebouwd.

Gaat het weer beter met de Chinese economie?

De terugval van de activiteit in Chinese fabrieken is deze maand minder groot dan in voorgaande maanden. Dat zou er op kunnen duiden dat de Chinese stimuleringsmaatregelen aanslaan. Dat meldt The Wall Street Journal.

In het afgelopen kwartaal groeide de Chinese economie met 6,9 procent, het langzaamste tempo sinds de mondiale financiële crisis van 2009. Om groei op te krikken heeft de Chinese centrale bank zes keer de rente verlaagd en het makkelijker gemaakt voor banken om geld uit te lenen.