Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VVD-senaatsfractievoorzitter Hermans weg wegens ‘Meavita’

Aanleiding opstappen is oordeel Ondernemingskamer dat Hermans en andere bestuurders schuldig waren aan wanbeleid.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

VVD-senator Loek Hermans vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij fractievoorzitter voor de liberalen was. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. Aanleiding voor zijn opstappen is dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam vanmiddag oordeelde dat de voormalige bestuurders van Meavita, onder wie Hermans, zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid.

De Ondernemingskamer legt de verantwoordelijkheid voor het fiasco van Meavita, een groot zorgconglomeraat dat in 2009 failliet ging, bij de top van het bedrijf, die de schuld zelf altijd vooral bij de politiek heeft gelegd. De conclusies van de Ondernemingskamer brachten Hermans in grote verlegenheid omdat hij destijds voorzitter van de de Raad van Commissarissen van Meavita was. De Ondernemingskamer:

“De zittende raad van commissarissen, en in het bijzonder Hermans, hebben de per 1 oktober 2007 aangetreden nieuwe leden van de raad van commissarissen ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd.”

Lees ook: Dit schreef politiek redacteur Tom-Jan Meeus eerder over Loek Hermans: “het verwijt van te veel functies verwonderde hem, ‘alsof hard werken straf verdient’”.

‘Onmogelijk taken als senator nog uit te voeren’

Hermans meldde vanmiddag in een korte verklaring dat doorgaan als senator door het oordeel van de Ondernemingskamer voor hem onmogelijk was geworden:

“Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.”

Gevoelig verlies voor de VVD

Het vertrek van Hermans is een gevoelig verlies voor de VVD. De terugtredend senator geldt als een belangrijke steunpilaar van premier Rutte en mentor van Tweede Kamervoorzitter Halbe Zijlstra. Hermans, die sinds 1974 politieke functies voor de VVD bekleedde, was de afgelopen jaren bij alle belangrijke onderhandelingen en besluiten in coalitieverband. Zo vond het gesprek waarin premier Rutte en Diederik Samsom besloten samen te werken plaats in Hermans’ appartement in Den Haag. Daarnaast tekende hij het doodsvonnis van de inkomensafhankelijke zorgpremier door publiekelijk te verkondigen dat de VVD in de senaat tegen zou stemmen.