‘Volkswagen manipuleerde ook zwaardere diesels’

Zo’n tienduizend extra auto’s van de luxe merken Audi en Porsche zouden volgens EPA zijn gemanipuleerd. Volkswagen ontkent.

Een emissietest van Volkswagen in een Franse fabriek.
Een emissietest van Volkswagen in een Franse fabriek. Foto: Patrick Pleul / EPA

Het dieselschandaal bij Volkswagen is erger dan gedacht, dat zegt de Amerikaanse milieuwaakhond EPA. De Duitse autofabrikant zou volgens EPA ook zwaardere diesels hebben voorzien van frauduleuze software. Het milieuagentschap heeft in een brief aan Volkswagen aangekondigd dat het het onderzoek naar de autofabrikant uitbreidt.

Het zou volgens de EPA gaan om zo’n tienduizend auto’s van Volkswagen-dochters Audi en Porsche. Volkswagen zelf ontkent de aantijgingen in een verklaring. Verder belooft het autoconcern volledig mee te werken aan het onderzoek.

De EPA bracht in september aan het licht dat Volkswagen wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s voorzag van software die emissietesten kon manipuleren. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op tweeliter dieselmotoren, maar nu blijkt dat ook dieselmotoren met een capaciteit van drie liter waren voorzien van de software.

Luxeauto’s van Audi en Porsche

Onder meer luxeauto’s als de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, Q5 en de Porsche Cayenne die tussen 2014 en 2016 worden gemaakt, zouden zijn uitgerust met de software. Het is voor het eerst dat de software ook bij Porsche is gevonden.

Volkswagen riskeert een boete van 37,500 dollar per gemanipuleerde auto, waardoor de boete mogelijk 375 miljoen dollar hoger uitvalt.

De uitstoot op de weg zou bij de bewuste wagens tot negen keer zo hoog zijn als de toegestane hoeveelheid. Op het moment dat een auto getest werd, werd het brandstofverbruik en de uitstoot teruggeschroefd. Eén seconde na de test herstelt de auto zichzelf. De EPA zegt dat het nog geen terugroepactie heeft opgezet voor de bewuste types.