Verovering christelijk dorp nabij na zege jihadisten IS

Islamitische Staat boekte dit weekend weer successen. Ondanks Russische steun voor Assad versterkt IS zijn positie.

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een strategisch stadje in de provincie Homs ingenomen. Maheen, een plaats met een grote legerbasis en een wapendepot in de buurt van een belangrijke snelweg, werd zonder veel weerstand veroverd na twee zelfmoordaanslagen en een akkoord van IS met lokale milities. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat werkt met een netwerk van lokale activisten.

Het akkoord met IS doorkruist een bestand dat twee jaar bestond tussen lokale milities in Maheen en het regime. De terreurgroep nadert nu het overwegend christelijke dorp Sadad, waar nog het Aramees uit de tijd van Jezus Christus wordt gesproken. IS is in de buurt van Sadad verwikkeld in gevechten met regeringstroepen.

IS rukt ook in noorden op

Ook in de buurt van de noordelijke stad Aleppo rukt IS op. De groep heeft de afgelopen weken verschillende dorpen veroverd op andere rebellengroepen. De groep lanceerde vorige week een aanval tegen het regime, waarbij het een deel van de snelweg naar Aleppo veroverde. Hierdoor werd de route geblokkeerd die het regime gebruikt voor de aanvoer van wapens en versterkingen vanuit de provincies Hama en Homs. Vervolgens viel de groep het regimebolwerk Safira aan, ten zuidoosten van Aleppo. Deze stad is een belangrijk knooppunt vanwaar Iran zijn militaire activiteiten in Syrië dirigeert. In de stad staan volgens het Institute for the Study of War ook enkele militaire fabrieken van het regime die gifgas en ‘vaatbommen’ produceren.

De veroveringen van IS vinden plaats ondanks Russische luchtaanvallen in Syrië, die volgens Moskou zijn gericht tegen IS en andere terreurgroepen. Maar het merendeel van de Russische bombardementen is gericht tegen door het Westen gesteunde rebellengroepen.

Zaterdag vielen volgens lokale activisten ruim zestig doden bij aanvallen van het Syrische leger en Russische luchtaanvallen in Aleppo. Vrijdag kwamen meer dan zeventig mensen, merendeels burgers, om bij luchtaanvallen en beschietingen van een markt in het door rebellen gecontroleerde deel van Damascus.

De VS, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Turkije en de andere leden van de internationale coalitie tegen IS klaagden begin oktober dat bij de bombardementen ook de Syrische oppositie wordt geraakt. De coalitie drong er bij Rusland op aan te stoppen met luchtaanvallen boven Hama, Homs en Idlib omdat ze onvoldoende gericht zijn tegen IS.

De terreurgroep is de afgelopen maanden opgerukt vanuit zijn machtsbasis in het noorden en oosten van Syrië richting Homs in het midden van Syrië. IS veroverde in mei de Romeinse ruïnestad Palmyra. In augustus nam de groep de stad Al-Qaryatain in. Ook toen begon de aanval met zelfmoordaanslagen op controleposten rond Al-Qaryatain. IS vernietigde er een katholiek klooster uit de 5de eeuw.

Intussen treffen de VS voorbereidingen voor een aanval op Raqqa, de hoofdstad van IS in Oost-Syrië. Enkele weken geleden dropten Amerikaanse vliegtuigen honderd pallets met lichte wapens en granaten in Koerdisch gebied in het noordoosten.

De wapens zijn bedoeld voor kleine Syrische rebellengroepen die samenwerken met de Koerden tegen IS. Daarbij krijgen ze hulp van Amerikaanse commando’s, zo kondigde president Obama vrijdag aan.

(AP, BBC, Reuters)