Verdachten moord Endstra na 11 jaar berecht

In stilte namen twee in Alkmaar geboren Turkse neven vanochtend plaats in het verdachtenbankje van de Amsterdamse rechtbank: de 35-jarige Ozgür C. en de vier jaar jongere Ali N. – allebei gekleed in een flanellen overhemd, spijkerbroek en Nike-gympen. Ze hebben hetzelfde geblokte hoofd: Ozgür is vrijwel kaalgeschoren en heeft een stoppelbaard, Ali oogt wat vriendelijker met zijn korte haren en gladgeschoren gezicht.

Ali en Ozgür worden al sinds 2006 verdacht van betrokkenheid bij de moord op vastgoedbaron en onderwereldbankier Wim Endstra op 17 mei 2004. En ze herhalen vandaag wat ze al sinds 2006 hebben verteld: we hebben niks met de moord op Endstra te maken. Na negen eerdere rechtbanksessies wordt vandaag dan eindelijk een begin gemaakt met de feitelijke behandeling van de strafzaak die nog een derde verdachte kent: Ziya G. Hij zegt ook onschuldig te zijn maar weigert vanuit naar Turkije naar Nederland te komen. Hij wordt bij verstek berecht.

Twee hoofdrolspelers in deze zaak zijn afwezig. De eerste is de vermoedelijke schutter, de Rus Namik Abbasov die in 2012 in een Nederlandse cel is overleden. Zijn dna zat onder andere op het moordwapen en gevonden kogelhulzen. De tweede afwezige is Willem Holleeder. Hij wordt door justitie gezien als de opdrachtgever van de moord op Endstra maar wordt daarvoor in een aparte strafzaak vervolgd.

De zaak tegen de drie verdachten van de moord op Wim Endstra spitste zich maandag toe op de getuige Hidr K., een Turkse crimineel die belastende verklaringen heeft afgelegd voor drie verdachten en Willem Holleeder. Advocaat Nico Meijering noemde Hidr K. een „pseudokroongetuige”. Volgens de raadsman van Ozgür C. is Hidr K. alles behalve betrouwbaar. En daarom verzocht Meijering de rechtbank om nader onderzoek te doen naar deze Hidr K.

Snelkookpanmoord

Voor het grote publiek is Hidr K. een onbekende maar in de Amsterdamse onderwereld kennen ze deze in 1975 in het Turkse Cece geboren Turkse crimineel wel. Hidr K. maakte deel uit van een groep Turken rond Ziya G. Zij zouden regelmatig contact hebben gehad met Willem Holleeder, onder andere in een Turks restaurant in Amsterdam-West. Later komt Hidr K. bekend te staan als iemand die uit de school klapt. Zo trad hij op in de veelbesproken strafzaak rond de Haarlemse snelkookpanmoord. Hij had met een van de verdachten in een cel gezeten en legde daarover een verklaring af bij justitie. Het soort van acties waarmee je niet populair wordt in het criminele milieu.

Veel erger en helemaal niet bekend in de onderwereld: Hidr K. had veelvuldig contact met de CIE, een speciale eenheid van de politie die op basis van anonimiteit informatie verzameld in de onderwereld. Maandag bleek dat deze Hidr K., ongeveer een jaar na de liquidatie van Endstra een opmerkelijk verhaal heeft verteld aan de politie. Hij vertelde dat Willem Holleeder Ziya G., alias Pasja, heeft gevraagd om Wim Endstra te liquideren. Daarbij zou volgens Hidr K. gebruik zijn gemaakt van een blauwe Alfa Romeo. Een opmerkelijk bericht omdat enkele maanden na de moord op Endstra een dergelijke auto is gevonden waarin het moordwapen werd gevonden. Een getuige zag vlak na de moord bovendien een paar mannen hard wegrijden in een kleine donkerblauwe auto.

Nu bekend is dat deze verklaring afkomstig is van Hidr K., roept dat volgens raadsman Meijering grote vragen op. Zo blijkt uit het strafdossier dat de bovengenoemde CIE-verklaring in 2012, zeven jaar na dato, door de politie is gecorrigeerd. De bron zou alleen maar hebben gezegd dat er een Alfa Romeo is gebruikt, niet dat het om een blauwe zou gaan.

Opsporing Verzocht

Van belang is volgens Meijering ook wanneer die verklaring nou precies is afgelegd. In juli van 2005 is namelijk een aflevering van het politieprogramma Opsporing Verzocht aan de moord op Wim Endstra gewijd. En daarin is ook aandacht geschonken aan de blauwe Alfa Romeo. In het dossier is sprake van twee data als het gaat om de cie-verklaring van Hidr K. In de ene wordt gesproken van ergens tussen mei en juni en de andere wordt gesproken van mei en juli.

De vraag is nu: welke datum was het? En dat is dus van belang omdat in juli de vondst van de blauwe Alfa Romeo openbaar is gemaakt. Om die reden wil Meijering de rechercheurs die het gewraakte CIE-verbaal hebben gemaakt, horen als getuige. Volgens Meijering is dat nodig om de betrouwbaarheid van de verklaringen van Hidr K. te kunnen toetsen. Dat is volgens de advocaat van Ozgür C. van het grootste belang van zijn cliënt. De verklaringen van Hidr K. leggen de link tussen de uitvoerders en de opdrachtgevers, aldus Meijering. Om zijn verhaal te kunnen toetsen moet alle relevante informatie over Hidr K. boven tafel komen.

Meijering vroeg de rechtbank om het Openbaar Ministerie te gelasten alle beschikbare informatie over Hidr K. aan het dossier toe te voegen. Het Openbaar Ministerie reageert morgen op dit verzoek. En Hidr K.? Hij wordt aanstaande woensdag als getuige verloopt, althans dat is de bedoeling.