‘Van Dam nieuwe staatssecretaris Landbouw’

Sharon Dijksma wordt de nieuwe staatssecretaris op de relatief zwaardere post Infrastructuur en Milieu.

Van Dam zat tijdens zijn studie technische bedrijfskunde al voor de PvdA in de gemeenteraad in Eindhoven.
Van Dam zat tijdens zijn studie technische bedrijfskunde al voor de PvdA in de gemeenteraad in Eindhoven. Foto ANP / Valerie Kuypers

Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, bevestigen bronnen in de PvdA aan NRC. Van Dam zal Sharon Dijksma opvolgen, die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt. Na het opstappen van Wilma Mansveld, die struikelde over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fyra, is die relatief zwaardere post in het kabinet aan Dijksma toebedeeld. De bewindslieden zullen deze week beëdigd worden, na het bezoek dat koning Willem-Alexander morgen aan Brussel brengt.

Martijn van Dam (37) is op dit moment vice-fractievoorzitter van de PvdA-fractie. Hij hoopte tijdens de formatie al een post in het kabinet-Rutte II te krijgen, maar werd toen gepasseerd. Vorige week werd zijn collega Roos Vermeij nog getipt voor de nieuwe post, maar Van Dam krijgt de voorkeur van fractievoorzitter Diederik Samsom.

Van Dam zat tijdens zijn studie technische bedrijfskunde al voor de PvdA in de gemeenteraad in Eindhoven. Hij werkte kortstondig voor Philips voordat hij in 2003 Kamerlid werd. Van Dam stelde zich in 2012 kandidaat om partijleider te worden, maar hij haalde in een ledenpeiling maar 3,9 procent van de stemmen.

Ervaring en behendigheid Dijksma geprezen

Sharon Dijksma (44) heeft nog meer Haagse ervaring. Zij was van 1994 tot 2012 Kamerlid, met een onderbreking toen ze in Balkenende IV staatssecretaris van Onderwijs was. Zij was net weg uit Den Haag toen ze in 2012 net na de formatie gevraagd werd om staatssecretaris van Landbouw te worden. Ze volgde Co Verdaas op, die moest aftreden omdat hij als gedeputeerde in Gelderland met zijn declaraties gerommeld zou hebben. Met haar ervaring, behendigheid en lof voor hoe zij zich in korte tijd het landbouwdossier eigen heeft gemaakt, moet zij orde op zaken stellen op het spoor en Nederland eind deze maand vertegenwoordigen bij de grote klimaattop in Parijs.