Bosch

De Spaanse kwaliteitskrant El País bracht het nieuws dat De Zeven Hoofdzonden niet van Jeroen Bosch zou zijn zondag op de voorpagina. Maar wel met een vraagteken.

Het Madrileense Prado Museum, waar het kunstwerk als één van de topstukken dagelijks te bewonderen is, gelooft niet in de uitkomst van het onderzoek van de Nederlanders. Volgens het Prado is het werk wel degelijk van Bosch. Het museum zal zijn eigen conclusies in mei volgend jaar bekendmaken als er een grote tentoonstelling wordt gehouden in de Spaanse hoofdstad.

Volgens Pilar Silva, bij het Prado verantwoordelijk voor de afdeling Vlaamse kunst en scholen uit het noorden, hebben de Nederlanders „een prijzenswaardig onderzoek” verricht. Silva stelt echter in El País ervan overtuigd te zijn dat De Zeven Hoofdzonden wel degelijk een echt werk is van Bosch. „Het gaat hier alleen om de conclusies van de onderzoekers. Het wetenschappelijke comité, waarvan wij net als eental andere internationale experts deel van uitmaken, is niet op de hoogte gesteld. Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat De Zeven Hoofdzonden van El Bosco zijn”, aldus Silva die bij het Prado verantwoordelijk is voor de restauratie van De Tuin der Lusten.

Silva laat aan de Spaanse krant weten dat het Prado de onderzoekers niet al te veel ruimte en tijd hebben gekregen bij het onderzoek naar het werk van Bosch.

Volgend jaar is Bosch-jaar

Jeroen Bosch, in Spanje bekend als ‘El Bosco’, leefde van 1450 tot 1516. In tegenstelling tot andere kunstenaars uit die tijd dateerde hij zijn werk niet en zette er in veel gevallen ook zijn naam bij.

Volgend jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat Bosch overleed. In zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch wordt begin volgend jaar een overzichtstentoonstelling gehouden. Ook het Prado Museum en het kloosterpaleis El Escorial zullen met een eigen expositie van het werk van Bosch komen. Silva is bij het Prado verantwoordelijk voor de samenstelling hiervan.

Het Prado zal naast De Zeven Hoofdzonden ook De Tuin der Lusten als pronkstuk laten zien. El Escorial zal een kleinere tentoonstelling houden waarbij onder meer tapijten van Jeroen Bosch worden getoond.

De voorbije jaren is een competentiestrijd ontstaan tussen De Koninklijke collectie en het Prado Museum. De Koninklijke collectie claimde aanvankelijk enkele werken van het Prado, waaronder De Tuin der Lusten, voor een nieuw te openen museum. Eind vorige week liet de nieuwe directeur van De Koninklijke Collectie weten de werken niet op te zullen eisen.

    • Koen Greven