In beeld

In Glasgow was tout turnen present

De wereldkampioenschappen turnen in een preolympisch jaar zijn altijd het sterkst bezet. Dan worden de meeste plaatsen voor de Olympische Spelen verdeeld. Wie op die WK buiten de boot valt, is óf aangewezen op een extra kwalificatietoernooi óf moet vier jaar wachten. Dat was aan de prestaties af te meten; die waren gemiddeld van een hoog niveau. De grote internationale sterren van de WK waren de Japanner Kohei Uchimura, die voor de zesde keer op rijd wereldkampioen meerkamp werd, en de Amerikaanse Simone Biles. Zij werd voor de derde keer op rij wereldkampioen allround.
In dat mondiale geweld deed Nederland het goed. De turnsters presteerden zelfs boven verwachting. Zij eindigen bij de top acht in de landenwedstrijd en dwongen als ploeg kwalificatie voor ‘Rio’ af. Na veertig jaar mag Nederland dus weer met een team turnsters aan de Spelen meedoen. Mara Titarsolej, nog maar zestien jaar en één van de drie Nederlandse WK-debutanten, onderscheidde zich met haar vloeroefening.
ANP/Robin van Lonkhuijsen
Individueel stak Sanne Wevers er bovenuit. Ze plaatste zich met het team voor de Olympische Spelen in Rio en won op de slotdag individueel zilver op balk, haar favoriet toestel.
AFP / Ben Stansall
Haar tweelingzus Lieke turnde een sterk toernooi met een finaleplaats in meerkamp (dertiende) en in de toestelfinale op vloer, waar ze achtste werd.
EPA/Robert Perry
Casimir Schmidt is hier zeer tevreden over zijn brugoefening. Maar ook Schmidt bleef buiten alle finales. Alle Nederlandse turners waren minder succesvol. Zij bleven als team met een elfde plaats net buiten kwalificatie voor de Spelen, maar krijgen een herkansing op het kwalificatietoernooi, eind april in Rio de Janeiro. Individueel was er alleen een succesje voor Bart Deurloo, die als veertiende eindigde in de allroundfinale.
Reuters/Phil Noble
Ronduit tegenvallend presteerde Epke Zonderland, de ster van het Nederlandse team. Hij ondervond nog te veel last van een hersenschudding die hem acht weken van de voorbereiding had gekost en eindigde als olympisch kampioen in de kwalificatie als 31ste op rek, ver beneden zijn niveau.
AFP / Ben Stansall
Hao You uit China turnde een fabuleuze brugoefening. Hij werd wereldkampioen op dat toestel ten koste van de torenhoge favoriet Oleg Verniajev uit Oekraïne.
EPA/Robert Perry
De Chinees Deng Shudi trekt een verbeten gezicht bij een moeilijk element tijdens zijn brugoefening. Hij moest de derde plaats delen met Oleg Stepko uit Azerbajdzjan.
AFP/ Andy Buchanan
Manrique Larduet (19) uit Cuba was de grote verrassing van de WK. Hij werd tweede in de meerkamp en won in toestelfinale brons op rek. Larduet presenteerde zich als de toekomst van het mannenturnen.
AFP/ Buchanan
De Amerikaanse Simone Biles is zonder concurrentie momenteel de beste turnster ter wereld. Met haar oefening op balk bleef ze nummer twee Sanne Wevers meer dan een punt voor.
EPA/Andrew Cowie
Pauline Schäfer uit Duitsland, ook op de balk. Zij werd derde, net achter Sanne Wevers.
AFP/ Ben Stansall