Thiemo de Bakker eindelijk weer in top-100

Onverslaanbaar in de laatste tien wedstrijden van zijn tennisjaar. Thiemo de Bakker heeft het beste bewaard voor het einde van het seizoen. De 27-jarige tennisser, ooit een groot talent, won de afgelopen twee weken de challengertoernooien in het Mexicaanse Monterrey (zaterdag) en Las Vegas (een week geleden).

Hij wordt er voor beloond op de nieuwe wereldranglijst, die vandaag is uitgekomen. Na een afwezigheid van ruim twee jaar is De Bakker weer terug in de tophonderd: hij staat nu 96ste.

Twee weken geleden stond hij nog 141ste op de mondiale ranglijst. De Bakker beleefde in 2010 zijn doorbraak, met derde rondes op Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Hij steeg dat jaar naar de veertigste plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Het leek een kwestie van tijd voor hij door zou stoten naar de wereldtop. Maar problemen met motivatie en een gebrek aan trainingsmentaliteit wierpen hem ver terug, met als dieptepunt een 398ste plek op de wereldranglijst in 2012.

Met oud-speler Melle van Gemerden als vaste coach sloop hij dit jaar weer richting de tophonderd. Robin Haase is nog steeds de bestgeklasseerde Nederlander. Hij zakte van plaats 56 naar 65. Bij de vrouwen staat Kiki Bertens op plek 102 als beste Nederlandse.