14,4 mld tekort voor Griekse banken

De vier grootste banken van Griekenland hebben 14,4 miljard euro tekort om economische schokken goed op te kunnen vangen. Dat heeft de Europese Centrale Bank dit weekend bekendgemaakt. De ECB, die sinds dit jaar toezicht houdt op alle grote Europese banken, onderwierp Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank aan verschillende stresstests. Bij relatief normale economische ontwikkelingen hebben de vier banken gezamenlijk 4,4 miljard euro tekort. Bij een negatief scenario loopt dat op tot 14,4 miljard euro.

De Griekse banken hebben nu een week om met een plan te komen om de tekorten aan te vullen en financieel gezond te worden. De stresstests zijn onderdeel van het Griekse steunpakket, waarover in juli een akkoord werd bereikt tussen de schuldeisers (waaronder de ECB) en de Griekse overheid. Onderdeel daarvan is zo’n 85 miljard euro aan extra steun voor Griekenland, waarvan 25 miljard euro is geoormerkt voor hulp aan de Griekse banken. (NRC)