Spekman nog een termijn PvdA-partijvoorzitter

Niemand heeft zich gemeld als tegenkandidaat.

Partijvoorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in de Jaarbeurs. Foto Bart Maat / ANP

Hans Spekman blijft nog eens vier jaar partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid. Niemand heeft zich gemeld als tegenkandidaat, zo meldt de PvdA. Daardoor is een ledenraadpleging niet nodig.

Binnen de PvdA waren een aantal leden, onder leiding van Sander Terphuis, op zoek naar een tegenkandidaat. Geïnteresseerden konden zich tot vandaag 10 uur melden, maar nu is bekendgemaakt dat de groep critici geen prominente PvdA’er bereid heeft gevonden om het op te nemen tegen Spekman.

NRC-columnist Tom-Jan Meeus:

“Er is flink gezocht naar iemand die Spekman wilde uitdagen. Ze hebben hun uiterste best gedaan om een tegenkandidaat te vinden. Partijleden willen het debat openbreken over: gaat het wel goed met de partij? Als er een tegenkandidaat was geweest, zou er een campagne komen en dan komen dat soort onderwerpen, die spelen in de partij, boven tafel.”

Wethouder in Utrecht

Spekman (49) is voorzitter van de PvdA sinds januari 2012. Voor die tijd was hij ruim vijf jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarvoor vijf jaar wethouder in Utrecht.

Aantal leden moet stijgen

Spekman kondigde in juli aan dat hij nog een termijn door wil. Toen zei hij: “Mijn werk is nog niet klaar.” Hij wil “de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven”. Bovendien wil hij proberen het ledental van de PvdA omhoog te krijgen.

Ook wil hij meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. In juli zei Spekman:

“We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen.”

    • Carlijn Vis