Robin van Persie niet geselecteerd voor Oranje

Blind schrijft topscorer aller tijden nog niet af.

Robin van Persie vorige maand na de interland tegen Kazachstan. Foto ANP/ PRO SHOTS

Bondscoach Danny Blind roept voetballer Robin van Persie voorlopig niet op voor het Nederlands elftal. Dat bleek vanmiddag bij de bekendmaking van de voorselectie voor de komende oefeninterlands tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november). Het gaat echter nog niet om een definitief afscheid.

De bondscoach is van mening dat Van Persie momenteel niet fit genoeg is.

“Na zijn overgang naar Turkije is Robin nooit in zijn ritme gekomen. We zijn vier maanden verder en hij heeft slechts één volledige wedstrijd gespeeld. Dat is geen goed teken. Ik vind hem niet goed spelen. Hij is niet scherp en fris genoeg.”

Het gaat echter niet, zoals andere media eerder suggereerden, om een definitief afscheid. ,,Hij is in potentie nog altijd de beste spits voor het Nederlands elftal, maar dan moet er wel het een en ander verbeteren aan zijn conditie.”

Topscorer aller tijden

De Rotterdammer is de eerste Nederlandse voetballer die vijftig doelpunten maakte voor het nationale team. De speler van de Turkse club Fenerbahçe is daarmee topscorer aller tijden in Oranje. Van Persie speelde vorige maand tegen Tsjechië zijn 101e interland.

Ook Depay er niet bij

Naast Van Persie valt ook de aanwezigheid van aanvaller Memphis Depay in de selectie op. Hij is niet geheel fit. Als hij dat wel was geweest, was dat echter geen garantie geweest dat de speler van Manchester United ook bij de selectie zou zitten.

“In het topvoetbal moet je in een team kunnen functioneren en dat doet Depay niet altijd. Hij past kwalitatief gezien in de toekomst van het Nederlandse voetbal, maar het is zo dat andere zaken ook een rol spelen.”

Ten opzichte van de afgelopen interlands tegen Kazachstan en Tsjechië vielen onder meer ook verdediger Gregory van der Wiel en middenvelder Ibrahim Afellay af. Aanvaller Memphis Depay is “niet geheel fit”. De 26-koppige selectie van Blind bestaat uit één debutant: middenvelder Marko Vejinovic van Feyenoord.

Kuijt gepolst voor terugkeer

Tijdens de persconferentie waarop Blind zijn voorselectie bekendmaakte, bleek tevens dat hij Dirk Kuijt heeft gepolst voor een terugkeer in Oranje. De bondscoach wilde de aanvaller van Feyenoord oproepen voor de beslissende kwalificatie-interlands afgelopen maand tegen Kazachstan en Tsjechië. Kuijt wilde echter alleen weer voor Oranje uitkomen als hij een basisplaats zou krijgen. “Dat kon ik niet”, aldus Blind.

De voorlopige selectie bestaat uit:

  • Doelmannen Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Southampton), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV)
  • Verdedigers Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United), Terence Kongolo (Feyenoord), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jairo Riedewald (Ajax), Kenny Tete (Ajax), Joël Veltman (Ajax)
  • Middenvelders Daley Blind (Manchester United), Vurnon Anita (Newcastle United), Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Marko Vejinovic (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Newcastle United)
  • Aanvallers Bas Dost (VfL Wolfsburg), Eljero Elia (Feyenoord), Anwar El Ghazi (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Arjen Robben (Bayern München).