Moslim Barazite geeft journaliste geen hand

Een opmerkelijke situatie een de rand van het veld in stadion Galgenwaard, na afloop van FC Utrecht tegen FC Twente – 4-2 zege voor de thuisclub. Nacer Barazite van FC Utrecht stond Fox Sports-verslaggeefster Hélène Hendriks te woord. Hendriks wilde de aanvaller een hand geven, maar bedacht zich toen. „Oh nee, ik geef jou geen hand. Dat is waar”, zei ze.

Barazite is moslim en heeft met vrouwelijke verslaggeefsters afgesproken dat hij hen geen hand geeft. Dat bevestigde FC Utrecht-woordvoerder Martin Versteeg vanochtend. „We hebben vorig seizoen al deze afspraak gemaakt met de verslaggeefsters die hier vaker komen. Dat hebben we face to face gedaan. Zij zijn er respectvol mee omgegaan.”

Barazite, die een lange baard heeft, is een Nederlandse voetballer met een Marokkaanse achtergrond. Hij speelde acht interlands voor Jong Oranje. Barazite is niet de enige speler van FC Utrecht die deze afspraak heeft gemaakt. Ook middenvelder Yassin Ayoub geeft vrouwelijke journalisten geen hand, aldus de woordvoerder van FC Utrecht.

Het duo belijdt volgens het Algemeen Dagblad een geloofstroom binnen de islam waarin zij alleen hun eigen vrouw of een nabij vrouwelijk familielid de hand mogen schudden.