Politiebonden en Van der Steur praten weer over cao

‘Verkenner’ Hans Borstlap heeft beide partijen weer aan tafel gekregen.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zit aan tafel met vertegenwoordigers van de politievakbonden. Foto: Bart Maat / ANP

De onderhandelingen over een nieuwe politie-cao worden hervat. Dat meldt politievakbond ACP. Tijdens de nieuwe onderhandelingen zullen de bonden geen actie voeren.

Het hervatten van de onderhandelingen is het resultaat van een gesprek tussen minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) en vertegenwoordigers van de politiebonden. De in september aangestelde verkenner Hans Borstlap kreeg beide partijen zo ver om nieuwe grond te vinden voor onderhandelingen.

Meer onderhandelingsruimte

Voorzitter Han Busker van politievakbond NPB zei tegen persbureau ANP dat hij de minister heeft laten weten dat hij meer onderhandelingsruimte heeft. De toenadering ligt in lijn met het advies van Borstlap.

Gerrit van de Kamp van vakbond ACP laat aan het ANP weten dat het vertrouwen onder zijn achterban klein is. Het mandaat van Van der Steur moet er volgens hem ook echt zijn.

Overleg na maanden weer hervat

Het overleg tussen de bonden en de minister ligt sinds dit voorjaar stil. De politiebonden voeren al maandenlang actie voor een nieuwe cao. Zo werd er onder meer actiegevoerd tijdens de start van de Eredivisie en de proloog van de Tour de France in Utrecht. Daarnaast werden er minder bonnen uitgeschreven.

Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, zo stellen de politiebonden.