Pakketbezorgers drukken resultaat PostNL

De loonkosten stegen in het derde kwartaal doordat zelfstandige pakketbezorgers in dienst kwamen.

PostNL besloot afgelopen voorjaar een aantal zelfstandige pakketbezorgers in dienst te nemen, na kritiek op verkapte loondienstcontructies. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Het in dienst nemen van een groep zelfstandige pakketbezorgers drukt de kwartaalresultaten van PostNL. De hierdoor gestegen loonkosten zorgen voor een daling van de operationele winst van het bedrijf, terwijl een verder krimpende postmarkt zorgt voor een lagere omzet in het derde kwartaal.

Het postbedrijf kwam in juni tegemoet aan kritiek op constructies waarbij zzp’ers die formeel niet in dienst waren, eigenlijk een verkapt dienstverband hebben. De zelfstandigen hebben daardoor te maken met minder belastingafdracht en minder zekerheden.

Na stakingen onder de bezorgers, ging PostNL alsnog over tot het in dienst nemen van - een deel van - deze groep. Door de stijgende kosten die dit besluit met zich meebrengt, daalde de operationele winst in het derde kwartaal met ruim een kwart naar 23 miljoen euro. De nettowinst steeg wel en ging van 12 miljoen naar 18 miljoen euro.

Krimpende postmarkt

Ook in de afgelopen periode zorgde een krimpende markt voor briefverkeer voor lagere inkomsten voor het bezorgbedrijf. Het aantal geadresseerde poststukken dat verstuurd werd nam met 11,2 procent af. In Nederland namen de inkomsten van de postmarkt af met 5 procent tot 426 miljoen euro.

Het zorgde voor een daling van de omzet naar 780 miljoen euro. Dat is een procent minder dan in dezelfde periode in 2014.

    • Jorg Leijten