Opnieuw recordaantal vluchtelingen naar Europa

Ruim 218.000 vluchtelingen, meer dan ooit in één maand, hebben in oktober de oversteek gemaakt.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije. Foto Pierre Crom / ANP

Een recordaantal van ruim 218.000 vluchtelingen heeft in oktober de oversteek over de Middellandse Zee richting Europa gemaakt. Dat zijn meer personen dan er ooit in een maand richting Europa kwamen, zo blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De vanochtend bekendgemaakte cijfers laten zien dat er in de maand oktober, ondanks het slechte weer, ongeveer net zo veel vluchtelingen richting Europa kwamen als in heel 2014. Het zijn er bovendien 46.000 meer dan in september. Van hen kwam volgens het UNHCR 53 procent uit Syrië. Hiernaast kwamen veel mensen uit Afghanistan (18 procent), Irak (6 procent) en Eritrea (5 procent).

Griekenland veruit het populairst

Veruit de meesten van hen - ruim 210.000 - voeren naar Griekenland. Sinds de zomer neemt het aantal personen dat naar het Griekenland komt steeds verder toe. Veel vluchtelingen varen op gammele bootjes van Turkije naar Lesbos of een van de andere nabijgelegen Griekse eilanden. Ondanks de geringe afstand tussen beide kusten (op sommige plaatsen nog geen 20 kilometer), verdrinken bij deze riskante reizen nog steeds geregeld vluchtelingen.

Italië daarentegen ziet het aantal aankomende vluchtelingen juist afnemen, maar is nog altijd de tweede bestemming waar zij zich toe wenden wanneer ze de overtocht richting Europa inzetten. In oktober gingen 8.000 vluchtelingen naar Italië. Andere, minder populaire bestemmingen via zee zijn Spanje en Malta.

Bijna evenveel mensen als in heel 2014

Het recordaantal van 218.394 is slechts iets lager dan het aantal vluchtelingen dat over heel 2014 de overtocht naar Europa waagde. Dat betrof dat jaar circa 219.000 mensen.

Sinds het begin van dit jaar zijn tot nu toe 744.175 mensen over zee aangekomen in Europa. Over diezelfde periode staat een aantal van 3.440 mensen geregistreerd als overleden of vermist.