OM: geen vervolging wegens nalatigheid bij ramp MH17

Nabestaanden wilden weten of vervolging wegens nalatigheid mogelijk was.

Hangar met diverse brokstukken van de MH17 te bezoeken voor de pers na de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Bij de ramp met het toestel kwamen alle 298 inzittenden om het leven, van wie 196 Nederlanders. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) kan geen instanties of bewindslieden vervolgen om de ramp met vlucht MH17. Nabestaanden hadden gevraagd of vervolging wegens nalatigheid mogelijk was.

De nabestaanden wilden ook weten of het mogelijk was om vervolging in te stellen over de beslissing over de vluchtroute van vlucht MH17. In een enkel geval is ook gevraagd of Nederlandse bewindslieden vervolgd konden worden.

In een reactie laat het OM weten is gewacht met het beantwoorden van de vragen van de nabestaanden tot het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was gepresenteerd. Daarin werd onder meer geconcludeerd dat het Oekraïense luchtruim op de hoogte waarop vlucht MH17 vloog, afgesloten had moeten worden. Nederland was ook niet formeel verantwoordelijk, omdat Malaysian Airlines geen Nederlandse maatschappij is.

Het OM kan naar eigen zeggen alleen tot vervolging overgaan wegens nalatigheid, als het feit zich in Nederland afspeelt.

“In het kort komt het erop neer dat iemand in Nederland of een Nederlander in het buitenland de ramp met de MH17 had moeten kunnen voorzien en deze vervolgens ook zelf had moeten kunnen voorkomen. Alleen in dat geval zou het OM kunnen vervolgen. Uit het rapport van de OVV komt naar voren dat dit niet het geval is.”

    • Sjoerd Klumpenaar