‘Neergestort vliegtuig brak al in de lucht’

Bij een vliegramp in Egypte kwamen zaterdag 224 mensen om. Rusland wijst claim van IS op ‘aanslag’ af.

Het vliegtuigongeluk met een Russisch vakantievliegtuig boven de Sinaïwoestijn, waarbij alle 224 inzittenden zaterdag omkwamen, heeft een politieke lading gekregen door onduidelijkheid over de oorzaak van de crash.

Zaterdagmiddag meldde de Arabische website Aamaq dat strijders van Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk zouden zijn voor de vakantievlucht. Het Franse persbureau AFP berichtte er eveneens over. De Russische regering verwierp deze claim direct. „Deze informatie is ongeloofwaardig”, aldus minister Maksim Sokolov van Transport.

Volgens de hoofdredacteur van het Russische vakblad Nationale Verdediging heeft IS niet de middelen om een vliegtuig op tien kilometer hoogte uit de lucht te schieten. Ook de Egyptische autoriteiten ontkenden dat er sprake zou zijn van een terreurdaad van IS.

Minister Sokolov is met Russische rampenbestrijders en luchtverkeersleiders naar Egypte gereisd om leiding te geven aan het onderzoek naar de vliegramp. De zwarte doos is intussen gevonden en veiliggesteld.

Het Russisch Interstatelijke Luchtvaart Comité (MAK), een agentschap waarbij elf van de vijftien voormalige Sovjetrepublieken zijn aangesloten, maakte zondag bekend dat het toestel, dat verticaal neerstortte, reeds in de lucht was gebroken. Volgens een bron van persbureau Tass zijn er aanwijzingen dat het vliegtuig in de lucht in brand is gevlogen.

De resten liggen verspreid over een gebied van twintig vierkante kilometer. De staart is volgens de Russische televisie op vijf tot acht kilometer van de romp gevonden. Volgens directeur Viktor Sorotsjenko van dit comité is het „te vroeg” om conclusies over oorzaken te trekken.

Na de crash met de Airbus A321 van de Russische operator Kogalymavia deed de federale recherche van Rusland zaterdag huiszoeking in de kantoren van de luchtvaartmaatschappij. Justitie kondigde een strafrechtelijk onderzoek aan. Dat gebeurt in Rusland bij elke ramp. Zaterdag waren in Russische media berichten dat het onderhoud van het toestel te wensen zou hebben overgelaten.

De Russische krijgsmacht intervenieert sinds ruim een maand in Syrië om het bewind van president Assad in het zadel te houden en bombardeert ook stellingen van IS. Moskou waarschuwt steeds vaker voor dreiging van islamitische terreur aan de zuidgrenzen en in Rusland zelf. Afgelopen week liet directeur Aleksandr Bortnikov van de staatsveiligheidsdienst FSB weten dat IS bezig was met infiltratieacties in een voormalige Sovjetrepublieken in Centraal Azië.

In Oekraïne werd, net als elders in Europa en Amerika, met medeleven gereageerd. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken uitte zijn leedwezen jegens de nabestaande van alle passagiers. Aan boord waren, behalve Russen en een Wit-Rus ook vier Oekraïense passagiers.

De 224 passagiers aan boord van het vliegtuig waren bijna allemaal Russen uit Sint-Petersburg. Onder de slachtoffers bevonden zich 137 vrouwen, 56 mannen en 27 kinderen. Speciale aandacht ging zaterdag in Rusland uit naar Jelena Domasjnjaja, een 24-jarige vrouw die drie seizoenen had meegedaan aan de ook in Rusland populaire televisieshow Topmodel op zijn Russisch.