Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mannen zijn vaker gelukkig dan vrouwen

Maar vrouwen vinden het leven vaker zinvol, blijkt uit cijfers van het CBS.

ANP / Roos Koole

De Nederlandse man is vaker gelukkig dan de Nederlandse vrouw. Ook ervaren mannen vaker positieve emoties en voelen ze zich vaker kalm en rustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) naar welzijn in Nederland.

Vrouwen zijn even vaak tevreden over hun leven, maar vinden hun leven wel vaker zinvol (91 tegen 87 procent). Vooral stellen vinden hun leven zinvol. Alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn minder positief.

69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen. 72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm; onder vrouwen is dat bijna 61 procent. Zij voelen zich vaker zenuwachtig en somber.

Ruim 85 procent tevreden

Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven. Slechts 3 procent is ontevreden. Dit is sinds 1997 vrij stabiel. Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

Ook over sociale relaties zijn Nederlanders tevreden. Acht op de tien mensen zijn tevreden met hun sociale leven, en zelfs 94 procent over zijn of haar relatie. In Drenthe, Friesland en Zeeland zijn mensen het meest tevreden over hun leven. 87 procent van de inwoners van deze provincies zegt blij te zijn met zijn leven. In Flevoland zijn inwoners het minst tevreden (81 procent).

Over het algemeen zijn vrouwen vaker tevreden met hun sociale leven, maar ook meer bezorgd over hun financiële toekomst. En ze voelen zich vaker onveilig. Alleenstaande ouders zijn op alle fronten minder tevreden. Ook laagopgeleiden, alleenstaanden en niet-westerse allochtonen zijn minder positief dan gemiddeld.

Opvallend: twee derde van de Nederlanders heeft vertrouwen in de politie en in rechters, en slechts een derde in politici.

Algemeen subjectief welzijn

Het ‘algemeen subjectief welzijn’ valt volgens het CBS op te maken uit de tevredenheid met het leven, positieve en negatieve emoties en de zinvolheid van het leven. Mannen ervaren vaker een hoog algemeen welzijn dan vrouwen. Ruim de helft van de volwassen mannen ervaart een hoog welzijn op alle onderliggende aspecten, tegenover vier op de tien vrouwen.