Leider politie-eenheid vervolgd voor mishandeling

Hij sloeg met een wapenstok in op een man na de wedstrijd Feyenoord – Kuban Krasnodar in 2013.

Het logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

De leidinggevende van een politie-eenheid die met wapenstokken insloeg op voetbalsupporters na de wedstrijd Feyenoord - Kuban Krasnodar wordt vervolgd voor mishandeling. Dat heeft de officier van justitie die het onderzoek naar het incident leidt vandaag besloten, meldt het Openbaar Ministerie.

Het gaat om een incident in augustus 2013, waarbij een groepje politieagenten drie mannen te lijf ging met de wapenstokken. Dit gebeurde toen de zoon van een van de mannen in kwestie in het gedrang dreigde te komen tussen politiepaarden. Toen zijn vader hem te hulp wilde schieten, werd hij hardhandig verwijderd door de politie.

Mishandeling

De officier van justitie denkt dat in dit geval sprake was van een misverstand. Dat kan echter niet gezegd worden van de klap die werd uitgedeeld aan een kennis van de vader, onmiddellijk nadat de groep uit een busje was gekomen. De leidinggevende van de politie-eenheid sloeg de man met een wapenstok op de zijkant van zijn hoofd. Hiervoor zal hij worden vervolgd, aldus het OM.

Alle betrokkenen zijn vandaag op de hoogte gesteld van het besluit van de officier van justitie. De andere leden van de eenheid worden niet vervolgd, hoewel naar één agent wel een disciplinair onderzoek wordt ingesteld.

    • Casper van der Veen