Law & Order-acteur en politicus Thompson overleden

De oud-senator en acteur stierf aan de gevolgen van lymfeklierkanker.

Thompson is 73 jaar geworden. Foto Jim Watson / AFP

De Amerikaanse politicus en acteur Fred Thompson is overleden. Hij stierf in Nashville op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker, heeft zijn familie volgens AP laten weten. Thompson, eigenlijk advocaat van beroep, is bekend van films en televisie en was jarenlang lid van de Senaat.

Thompson speelde met zijn imposante postuur in meer dan twintig films, maar lardeerde zijn Hollywoodcarrière met politiek.

Als jonge advocaat hield hij zich onder meer bezig met de verhoren in het Watergateschandaal. In 1994 werd hij als Republikein verkozen in de Senaat. Thompson verliet de politiek in januari 2003, omdat hij naar eigen zeggen de moed niet meer kon opbrengen voor nog een zesjarige termijn.

Zijn rentree als acteur was in de serie Law & Order, als de openbaar aanklager Arthur Branch. In 2007 kondigde hij aan mee te willen doen aan de presidentsverkiezingen, maar enkele maanden later moest hij zich terugtrekken bij gebrek aan steun.

Erratum: in dit bericht stond dat Thompson als senator zich bezig hield met de verhoren in het Watergateschandaal. Dat klopt niet, dat was in zijn jonge jaren als advocaat.