Lang Lang is te duur voor ons. Erg? Nee

Pianist Lang Lang wordt zo langzamerhand te duur voor het Nederlandse muziekleven. Is dat erg? Afgaande op zijn laatste optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest vorig jaar luidt het antwoord nee: in Ravels Pianoconcert in G paste hij kitscherig uitvergrote vertragingen toe in het serene middendeel, en dat is onvergeeflijk. Ook op zijn nieuwste dubbelalbum, Lang Lang in Paris, staat de Chinese sterpianist de muziek in de weg. Bij de vier Scherzi van Chopin hamert hij de tragiek er zo hard mogelijk in, zodat je na één scherzo al bent suf gebeukt. Beter genietbaar zijn Tsjaikovski’s De seizoenen, eveneens opgenomen in de Salle Liebermann van de Opéra Bastille. Lang Lang laat weten hoe rijk het kleurenspectrum van de vleugel is, al kiest hij ook in deze miniaturen liever voor het over- dan understatement. Voor de liefhebber is er nog een ‘making of’ op dvd, inclusief fragmenten van zijn recital in Versailles.

    • Floris Don