Kunstraad wil grotere A‘damse basisinfrastructuur

De Appel, de Kleine Komedie en zeven andere instellingen horen volgens de Kunstraad thuis in de A’damse basisinfrastructuur.

Er moeten negen instellingen meer in de Amsterdamse basisinfrastructuur worden opgenomen dan cultuurwethouder Kajsa Ollongren (D66) ruim drie weken geleden voorstelde. Dat stelt de Amsterdamse Kunstraad in een advies dat afgelopen vrijdag is uitgebracht.

Naast de zeventien instellingen en vier cultuurhuizen die Ollongren al aanwees, zouden onder meer beeldende kunstinstelling De Appel en cabarettheater De Kleine Komedie toegevoegd moeten worden. Ook debatcentrum Pakhuis de Zwijger, beeldenroute Art Zuid, Theater Bellevue, Jeugdtheater De Krakeling, Waag Society, filmfestival Cinekid en poppodium Melkweg zouden tot de basisinfrastructuur moeten gaan behoren.

Het gemeentebestuur besloot eerder dit jaar tot een nieuw subsidiestelsel waarbij de instellingen in de basisinfrastructuur, aangewezen door de gemeenteraad, de komende vier jaar verzekerd zijn van hun subsidie. Daarbij gaat het vooral om topinstellingen als het Stedelijk en het Amsterdam Museum, het Concertgebouw en Concertgebouworkest, Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam. Alle overige instellingen moeten subsidie aanvragen bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK).

De Kunstraad is kritisch op dat nieuwe systeem en waarschuwt voor ‘willekeur’ en een gebrek aan onderbouwing in de selectie. Bovendien vindt de Kunstraad dat eigenlijk niet individuele instellingen aangewezen moeten worden, maar functies die instellingen kunnen invullen. Dat zou meer ruimte geven voor verandering, vernieuwing en spreiding door de stad. De raad vindt het onwenselijk dat de politiek nu beoordelaar van de kunsten wordt als de gemeenteraad zelf de instellingen aanwijst.

Als er meer instellingen in de basisinfrastructuur komen, dan zou daar ook 3 miljoen euro meer heen moeten gaan dan de nu voorgestelde 64,3 miljoen. De rest van het subsidiebudget van 86,1 miljoen euro wordt dan verdeeld door het AFK. De Kunstraad bekritiseert ook dat er geen prijsindexatie wordt opgenomen, hetgeen een verkapte bezuiniging is omdat instellingen wel de lonen en huren zien oplopen.

    • Daan van Lent