Iran begint met ontmanteling nucleaire centrifuges

Met de centrifuges kan uranium voor een atoomwapen worden verrijkt.

Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse nucleaire programma, eerder dit jaar tijdens onderhandelingen in Zwitserland. Foto: Salvatore di Nolfi / EPA

Iran is gestart met de ontmanteling van nucleaire centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Dat laat Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse nucleaire energieprogramma vandaag weten volgens Reuters. De ontmanteling van de centrifuges is in overeenstemming met de nucleaire deal tussen Iran en zes grote mogendheden in juli.

Laagverrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales. Met hoogverrijkt uranium kan een atoomwapen worden gemaakt. De atoomdeal moet deze verrijking van uranium met nucleaire centrifuges tegengaan.

Nucleaire deal

Op 14 juli werd de nucleaire deal tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland gesloten. Het akkoord houdt in dat Iran zijn nucleaire programma onder toezicht van de Verenigde Naties stelt. Op die manier moet de ontwikkeling van nucleaire wapens door Iran worden tegengegaan. In ruil hiervoor heffen de landen de economische sancties tegen Iran, die het land isoleerden, stap voor stap op.

Dat Iran inderdaad is begonnen met de implementatie van het atoomakkoord, wordt bevestigd door geuite kritiek in het Iraanse parlement. Daar deden twintig conservatieve parlementsleden hun beklag bij president Hassan Rouhani over de ontmanteling van centrifuges in de plaatsen Natanz en Fordow.