Waarnemers kritisch over Turkse stembusgang

Onder meer de verscherpte veiligheidssituatie hinderde het democratische proces, aldus de OVSE.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu spreekt aanhangers toe na de verkiezingsoverwinning van de AKP. Foto EPA

Een eerlijk verloop van de Turkse stembusgang van gisteren werd gehinderd door “een uitdagende veiligheidssituatie, gewelddadige incidenten en het aan banden leggen van de persvrijheid”. Dat heeft de internationale waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag in een rapport laten weten.

De missie erkende dat burgers tijdens “deze bijzonder gepolariseerde verkiezingen” konden kiezen uit meerdere politieke partijen met ieder een eigen geluid. Het democratisch proces werd echter wel gehinderd door de slinkende keuze aan media en de algehele verminderde vrijheid van meningsuiting, aldus de OVSE, die zegt zich hier ernstige zorgen over te maken.

Absolute meerderheid

Bij de verkiezingen heroverde de conservatieve AKP van president Recep Tayyip Erdogan gisteren haar absolute meerderheid in het parlement. De partij behaalde ruim 49 procent van de stemmen. Naast de AKP haalden drie andere partijen de kiesdrempel van 10 procent: de republikeinse CHP, de nationalistische MHP en de linkse, pro-Koerdische HDP.

Volgens de OVSE zorgde de dubbele bomaanslag in Ankara, die het leven kostte aan meer dan honderd mensen, voor een beklemmende veiligheidssituatie. Ook zijn de afgelopen veel pro-Koerdische activisten en politici aangevallen. Ten slotte spraken veel televisiezenders openlijk hun steun uit voor de AKP en werden meer kritische media vaak de mond gesnoerd.

Zorgen

Wel verliep de stembusgang vrijwel overal eerlijk en vreedzaam. Leider van de OVSE-missie Ignacio Sanchez Amor zei:

“Fysieke aanvallen op partijleden en de aanzienlijke zorgen omtrent de openbare veiligheid, met name in het zuidoosten, legden beperkingen op aan de mogelijkheden om campagne te voeren.”

Reacties andere landen

Ook andere organisaties en landen reageerden op de Turkse verkiezingsuitslag. De Duitse regering zei blij te zijn dat de stembusgang vreedzaam verlopen was en riep op tot het respecteren van de uitslag. Dat meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini We’ll work together with future gov to advance EU-#Turkey cooperation. My statement with @JHahnEU #turkeyelections https://t.co/bbsQI6d5Vi

Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini zei in een verklaring dat de hoge opkomst bij de verkiezingen erop wijst dat de Turken “een sterke betrokkenheid met het democratische proces” voelen. Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland van de Raad van Europa feliciteerde premier Ahmet Davutoglu met de verkiezingsoverwinning. Hij zei erop te vertrouwen dat de nieuwe regering zal werken aan een oplossing voor “de vele uitdagingen” waar Turkije voor staat.

Twitter avatar CoESpokesperson Daniel Holtgen #Turkey to build ‘inclusive society embracing also those who didn’t vote with majority’ says CouncilofEurope SG @coe https://t.co/AEgMnxTDES
    • Casper van der Veen