Grieken hebben plan voor aanvulling bankentekort

Bankenfonds HFSF én particulieren moeten in noodscenario kapitaal verschaffen.

De Griekse banken moeten hun tekort in eerste instantie dekken met geld van de markt. Foto Jens Buettner/ EPA

De Grieken hebben een plan klaar om het dit weekend door de ECB geconstateerde tekort bij de vier grootste Griekse banken op te vangen, dat meldt de Griekse krant Kathimerini. Investeerders moeten het financiële gat aanvullen en mocht dat onvoldoende zijn, dan grijpt het Griekse bankenfonds HFSF in.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft becijferd dat de financiële instellingen onder normale omstandigheden - dus wanneer de Griekse economie naar verwachting draait - een gezamenlijk tekort hebben van 4,4 miljard euro. Om economische schokken echter fatsoenlijk op te kunnen vangen, hebben de banken 14,4 miljard euro nodig.

Die eerste 4,4 miljard euro moet komen van investeerders die geld steken in een nieuw uit te geven tranche van aandelen en obligaties. Mocht het slechte scenario echter werkelijkheid worden, dan is het Griekse bankenfonds HFSF is bereid daar bovenop de vier grootste banken van het land van een kapitaalinjectie van 10 miljard euro te voorzien.

Rampscenario

Het noodfonds HFSF zal in het rampscenario 75 procent van het benodigde geld verzorgen door het aankopen van zogenoemde CoCo’s (obligaties die onder bepaalde omstandigheden in aandelen kunnen worden omgezet). De overige 25 procent moet komen van particulieren die bereid zijn aandelen te kopen in de Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank.

Mocht de eerste 4,4 miljard euro niet opgehaald kunnen worden via de markt, dan zal HFSF - aanvullend op de 10 miljard euro waarvoor het ook al garant staat, het resterende bedrag verstrekken via het opkopen van aandelen en obligaties.

Tsakalotos

De Griekse Minister van Financiën Euclid Tsakalotos toont zich optimistisch over de deal:

“Er zijn nog steeds veel problemen met ons bankensysteem die moeten worden opgelost, net zoals er op supranationaal niveau nog een hoop verbeterd kan worden (…) maar ik ben optimtischer over de herkapitalisatie van banken dan ik een maand geleden was.”

De ECB had de Griekse overheid afgelopen zaterdag een week de tijd gegeven om met plannen te komen om het tekort aan te pakken.