Grasduinen door de hiphopgeschiedenis

De beste hiphopalbums van dit jaar komen uit Los Angeles, Californië: Compton van Dr. Dre; To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar; Summertime ’06 van Vince Staples. Daar past het album van The Game, protegee van Dr. Dre en al jaren prominent vaandeldrager van westkustrap en gangcultuur, bij. Hij grijpt op deze lijvige dubbelplaat wederom gretig terug op hoogtepunten uit de hiphopgeschiedenis. Hij bouwt met Diddy voort op een klassieker van The Notorious B.I.G. en kopieert daarbij diens rapstijl, klinkt dan weer als Nas, treedt aan met iconen als Ice Cube, Scarface en Dr. Dre en werkt met legendarische producers als DJ Premier en DJ Quik. The Game is de fan die zelf ster werd, geen andere rapper kan zo overtuigend nostalgisch grasduinen in het verleden. Tussen topzware vips en hiphopcitaten zet hij nadrukkelijk zijn eigen stempel. Ontspannen, zelfverzekerd en kalm op heerlijke, rijke producties.

    • Saul van Stapele